Odense tog sista steget mot semifinal

Lois Abbingh, Nederländerna och Odense HB. Foto (arkiv): Carl Sandin/Bildbyrån.

Semifinallagen är klara i Danmark. Team Esbjerg tog sin femte raka seger och är på säker mark i den ena slutspelsgruppen. På den andra halvan återställde Odense HB ordningen och ströp möjligheten för skrällaget Århus United.

Århus med den svenska målvaktsduon Nora Persson och Martina Thörn var i segertagen när slutspelet drog igång. Nu har rutinen kommit ikapp, det hjälpte inte med Thörns tio räddningar och tre stoppade straffar. Odense var helt enkelt bättre efter paus när Lois Abbingh siktat in sig och Nycke Groot tagit över från sju meter.

Odense nådde rätt sida strecket till sist, triumfen innebär också att Viborg HK avancerar till nästa omgång medan Århus United och Nykøbing Falster försvunnit från guldstriden.

I grupp 1 är det bara förstaplatsen kvar att reda ut. Team Esbjerg mosade som väntat Silkeborg-Voel men Herning-Ikast och Jessica Ryde har fortsatt stor chans att återta täten. Svensklaget Köpenhamn vann bara en av de fyra första matcherna och försvann därmed tidigt ur resonemanget.

Allt i allt får de fyra översta lagen från grundserien göra upp medaljerna.

Team Esbjerg har tre guld sedan 2015 och avlöste dåvarande FC Midtjyllands (Herning-Ikast) storhetsperiod i början av 2010-talet. Viborg (Emma Friberg, Carin Strömberg, Madeleine Östlund) är den stora giganten historiskt med 14 pokaler i prisskåpet medan Odense ännu inte har kunnat förvalta framgången de senaste åren längre än till final.

Team Esbjerg–Silkeborg-Voel 35–27 (19–16)
Odense HB–Århus United 30–23 (14–13)
Odense: Angelica Wallén 1.