NFH träningsspelar på Grönland – Larsen vänder hem

Jakob Larsen. Foto: PL-photo.dk

NFH, med fyra svenska spelare i laget, kommer som en del av förberedelserna inför den kommande säsongen att träningsspela på Grönland. Därmed vänder lagets tränare Jakob Larsen hem, Grönlands bästa spelare någonsin.

Jakob Larsen lämnade Grönland för Danmark som 20-åring och spenderade sina sju första år som proffs i landet, då i bland annat GOG. Det blev sedan spel i Frankrike och Spanien, men också två sejourer till i GOG (och ett guld 2007) innan han avslutade spelarkarriären 2012. Larsen gjorde också nästan 100 landskamper för Grönland och över 500 mål.

Sedan 2017 är 44-åringen tränare för NFH, med Emelie Westberg, Johanna Westberg, Angelica Wallén och Anna Lagerquist i laget. Förra säsongen laddade laget upp i Japan – den här säsongen blir det istället hem till Grönland för Larsen.

Det som möjliggör resan och träningslägret plus matcher är enligt klubbens pressmeddelande ett samarbete mellan NFH och det grönländska handbollförbundet, som också betalar runt halva summan för turen. Resterande betalas till en tredjedel av spelarna själv, en tredjedel av medresande styrelsemedlemmar från klubben och en tredjedel av danska TV2, som skickar med ett par journalister att rapportera från lägret.

NFH kommer att spela två träningsmatcher mot Grönlands landslag och dessutom träna en gång tillsammans. Laget åker den 29 juli och kommer hem igen den 5 augusti.