Kobenhavn kritiseras: ”Så osportsligt som något kan vara”

Claus Mogensen. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

I fredagens ligaderby mellan Kobenhavn Håndbold och Nyköbing Falster inträffade en annorlunda sak. Kobenhavn låg under med ett mål när sekunder återstod och tog då timeout när NFH hade bollen, vilket är emot reglerna. Nu kritiseras Kobenhavn av NFH:s huvudtränare Jakob Larsen. – Det var så osportsligt som något kan vara, säger han till TV2 Sport.

Sekunder återstod av derbyt och NFH hade ledningen med ett mål. Då tog Kobenhavns fysio (!) timeout, trots att motståndarlaget hade bollen. Det är givetvis ett regelbrott, men enligt Kobenhavns huvudtränare Claus Mogensen struntade de i det.

– Reglerna är ju sådana att om man tar en felaktig timeout med mindre än 30 sekunder kvar får motståndarlaget straffkast. Vi såg det som den enda utvägen att få tag i bollen, säger han till TV2 Sport.

Det här har gjort NFH:s tränare Jakob Larsen upprörd.

– Vi skulle aldrig ha funderat på det. Jag skulle aldrig ha funderat på det. Det är så osportsligt som något kan vara, säger han till TV2 Sport.

Värt att nämna är att det i Danmark testas ett nytt system i år där timeout-kortet är utbytt mot en elektronisk timeout-knapp. Tidigare var det endast huvudtränaren som kunde ta timeout, nu kan samtliga i ledarstaben göra det.

– Jag tror inte att det är sista gången vi kommer att få se det här, säger Claus Mogensen, återigen till TV2 Sport.

Angelica Wallén, niometersstjärna i NFH, har skrivit om händelsen i sin blogg. Där skriver Wallén bland annat att ”Jag tycker det är så lågt på så många sätt av deras tränare, jag har aldrig upplevt något så osportsligt. Efter matchen står han för sin handling och säger att han kan tänka sig att göra det igen. Det är så tråkigt att en tränare (som inte ens vågar trycka på knappen själv utan skickar en annan från ledarstaben som jag förstått det) ska försöka avgöra matchen från bänken. När alla spelare på banan kämpat och fightats en hård men rättvis kamp ute på banan för att vinna matchen.”

Även Avkast-gänget har diskuterat händelsen. In och lyssna på det här.

LÄNK: København brød regel med fuldt overlæg: – Så usportsligt som noget kan være

1 kommentar

 1. Finner ju detta vara mycket spännande.

  Osportsligt? Går att argumentera för, men för att vara ärlig finns ju 1000-saker som är mer osportsligt i handboll.

  Jag är för att man ger lagen denna möjlighet. Klart det går att justera regeln, men den finns där av en anledning. Där man kastat in kort tidigare få att störa, skapa förvirring och annat för att ges möjligheten att byta spelare, få hem spelare osv. Det går att justera regeln så att detta inte heller är möjligt fortsatt.

  Men!!!

  Andemeningen med ett anfallsspel är först och främst att anfalla och göra mål, inte att spela av tid även fast det är en dimension av spelet. Här får försvarande lag möjligheten att säga ”Varsegod vi ger er möjligheten att göra mål från den punkt på plan där ni ofta har högst procent ifrån” Troligtvis görs de mål, men domarn slapp göra bedömningar om maskning eller för den delen osportslighet.

  Alternativet är ju att man som försvarande lag går undan helt, ger fri lejd. Men 10 gånger av 10, så lyckas ändå anfallslaget döda 10-15 sek genom att småjogga framåt, studsa se domarn stärcka upp handen, dra en pass till någon som kommer med lite fart och sedan gå för avslut. Avsikten var att maska, för mig taktiskt inget osportligt i det, en del av spelet men man påtvingar domarn att vara den som ska göra bedömningen och försvarande lag står handlösa inför ödet.

  Nä låt regelen stå skriven som den är. Låt tränare börja nyttja denna möjlighet. Kan ge krydda till spelet, och ger även tränaren en möjlighet att avväga bästa sätt att komma i kapp eller för den delen vinna. Domarn behöver inte börja fortsätta försöka vara objektivt neutrala men försöka bedöma vad som är vad och när de ska blåsa.

  Detta är super ärligt! Varsegod ta straffen vi hoppas på att vi räddar, och vi ges en möjlighet att kvittera och publiken håller andan! kul!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here