Jenny Alm inför sista matchen i karriären: ”Blir mycket känslor oavsett”

Jenny Alm. Foto: Dan Eugen Nielsen/København Håndbold

I januari kom Jenny Alm med beskedet att handbollskarriären var över efter säsongen. Slutet närmar sig nu med stormsteg – Köpenhamns avgörande bronsmatch på fredag blir Jenny Alms sista match i karriären. – Det kommer så klart att bli väldigt speciellt, men jag försöker att vänta med alla känslor till efter matchen, säger Jenny Alm till Handbollskanalen.

Jenny Alm har haft en minst sagt framgångsrik karriär, men nu är den snart över. På fredag spelar hennes Köpenhamn den tredje och avgörande matchen mot Odense.

– Inför matchen är mitt fokus bara på att ta den där medaljen, men efteråt kan jag tänka mig att det kommer att bli väldigt känslosamt. Just nu vill jag bara avsluta så bra som möjligt och alla i laget vill verkligen ha medaljen, säger Jenny Alm till Handbollskanalen.

Oavsett hur matchen mot Odense slutar har Jenny Alm haft en fin karriär. Fyra SM-guld med IK Sävehof, två DM-guld i Danmark (ett med Esbjerg och ett med Köpenhamn) samt ett EM-brons med Sverige 2014. 30-åringen är och har varit en vinnare helt enkelt.

– Förra veckan hade kunnat bli min sista som handbollsspelare, om vi hade förlorat den matchen. Därför är jag mest glad att vi lyckades vinna i fredags så att vi får chansen att ta bronset imorgon.

Vad kommer du att sakna mest med handbollen?

– Jag älskar att gå till träningen varje dag och träffa alla i laget och hänga i omklädningsrummet. Allt sådant kommer jag inte att göra på samma sätt nu, även om jag så klart kommer att vara i hallar och träffa människor. Men jag kommer att sakna att sitta och prata med människorna i laget som jag tycker om.

Vad kommer du att sakna minst? Försäsongsträningen kanske?

– Det är svårt att säga, jag har alltid älskat handboll och att träna. Även försäsongsträning. Jag har alltid gillat den, då behöver man inte tänka så mycket utan bara träna på. Det är inte därför jag slutar. Jag kommer nog att sakna det mesta faktiskt. Men det jag kommer sakna minst skulle kunna vara det här med att inte kunna planera sin egen tid.

I en elitkarriär som sträcker sig över tio år finns det så klart många fina minnen. Men tvingas Jenny Alm peka på något som sticker ut tänker hon på sin moderklubb Kroppskultur.

– Ett fantastiskt minne var när vi i Kroppskultur gick upp i dåvarande Elitserien. Det var riktigt häftigt att få göra det med sin moderklubb.

– Sedan är så klart första SM-guldet med Sävehof speciellt. Men det finns så många saker på vägen – framförallt alla människor jag har träffat som är vänner jag har med mig hela livet.

Jenny Alm har spelat med några minst sagt hyfsade spelare genom åren och i en lista där många sticker ut rent kvalitetsmässigt är det framförallt tre spelare Alm tänker på.

– Jag spelade tillsammans med Estavana Polman i Esbjerg och det är en fantastisk handbollsspelare, framförallt i anfallsspelet. I landslaget har jag spelat med så många otroligt bra spelare, men jag hade Linnea (Torstenson, reds. anm.) framför mig i många år som jag lärde mig mycket av. Och så ”Bella” Gulldén så klart, det är en fantastisk spelare.

– Utöver det har jag spelat med många väldigt bra målvakter som har hjälpt mig att bli en bättre försvarsspelare.

Snart är karriären över. Vad som händer efter morgondagens match vet hon dock inte.

– Jag vet faktiskt inte, tar vi hem bronset kan jag tänka mig att det blir lite fest. Om vi förlorar vet jag inte, men det blir mycket känslor oavsett. Jag har familj på plats på matchen så det känns väldigt bra.

Vad ska du syssla med framöver?

– Jag är utbildad massös och tänker jobba som det efter sommaren. Och så har jag sökt in till sjukgymnastutbildning som jag förhoppningsvis kommer in på, säger hon och avslutar:

– Under sommaren ska det bli skönt att vara ledig och bara träna när jag känner för det.

Klubbar:
GF Kroppskultur
IK Sävehof
Team Esbjerg
Köpenhamn

Meriter:
Fyra SM-guld med IK Sävehof
Två DM-guld i Danmark, ett med Esbjerg och ett med Köpenhamn
EM-brons 2014
123 landskamper för Sverige