Hjälmtest i Danmark – ingen skillnad

Godkända hjälmar av DHF. Foto: DHF.dk

Det danska TV-programmet Sportslab har genomfört tester av hjälm i handboll.

Frågan kring hjärnskakningar på handbollsplanen har lyfts här på Handbollskanalen och vi arbetar bakom kulisserna på ett eventuellt forskningsprojekt i frågan. Nu har det genomförts enkla tester i Danmark som visar på svaga resultat.

Det är TV2 som ikväll sänder ett avsnitt av Sportslab där de tillsammans med VTI genomför tester på handbollshjälmar. Det handlar om vilken förmåga hjälmarna har att dämpa bollens acceleration som anges vara det farliga i kopplingen till hjärnskakningar (OBS! Undertecknad är ingen medicinsk expert!).

En som analyserar testerna är Carsten Kock-Jensen som är överläkare vid den neurokirurgiska avdelningen på Aarhus Universitetssjukhus. Han säger att de inte visar någon skillnad att ha hjälm eller inte och att den istället bara skapar en falsk trygghet. Exakt det resonemang som tidigare har använts för att argumentera emot ett införande av hjälmar i Sverige.

Nu ska istället Danmarks Handbollsförbund starta ett samarbete med Danmarks Ishockey Union (DIU) och Danmarks Idrætsforbund (DIF). De ska gemensamt hitta lösningar på problemet med hjärnskakningar och ni kan läsa mer om det här:

Nyt samarbejde i kampen mod hovedskader