Emma Lindqvist om klubbytet: ”Hjälpte mig att komma över medaljmissen i OS”

Emma Lindqvist i landslaget. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN.

Handbollskanalen fick en intervju med OS-hjälten Emma Lindqvist som inför den här säsongen tagit klivet ut i proffslivet i den danska ligan. Lindqvist och hennes klubb, Herning-Ikast, har haft en utmärkt start på säsongen och ligger tvåa i ligan efter sju spelade matcher.

Den danska ligan lockar till sig många svenska spelare och i den senaste landslagstruppen var sex av spelarna hämtade från danska lag. Herning-Ikast har tre svenskar i laget; landslagsmålvakten Jessica Ryde, talangen Tyra Axnér och Emma Lindqvist. Lindqvist, som var med och tog H65 Höör till SM-final förra säsongen är numera given i landslaget och efter den starka insatsen i OS i Tokyo anslöt hon till den jylländska klubben.

Herning–Ikast har haft en stark öppning på säsongen med sex raka vinster i de inledande omgångarna. Men förra veckan kom toppkonkurrenten Odense – med Martina Thörn i laget – på besök och tog en imponerande bortaseger. Därmed är Odense fortfarande obesegrade och ensamma serieledare.

– Det var en jämn match som började med full fart direkt. Jag tycker att vi gjorde en bra första halvlek men de hade marginalerna på sin sida under de sista minuterna och fick ett tremålsöverläge innan paus. Luften gick ur lite i den andra halvleken men de var bättre än oss, säger Emma Lindqvist till Handbollskanalen.

Är du nöjd med din insats så här långt?

– Ja jag får väl ändå säga att det är en okay insats. Jag har kommit in i ett nytt lag ganska snabbt och var ju borta en månad under försäsongen (OS i Tokyo). Det känns som att det är på rätt väg, jag får mycket speltid bakåt. Vi gör lite försvarsbyten och jag har spelat framåt också men det har mest blivit bakåt, säger hon.

Hur var det att komma till en ny klubb med en så stark OS-turnering i ryggen? Självförtroendet var på topp eller?

– Ja det var det, men när man kom hem kände man mest besvikelse för att vi inte kunde nå en medalj. Sedan landade man i det och att vi gjort något bra. Men det var mycket nytt så man glömde OS ganska snabbt när man skulle in och prestera i ett nytt lag.

Din övergång var bestämd ganska långt innan din flytt. Kunde du följa laget inför själva flytten? 

– Det är klart att man har haft koll på spelarna och kollat en del på nätet, men första gången jag var här var direkt efter OS. Jessica (Ryde) kände jag ju från landslaget och även om jag inte kände Tyra (Axnér) så mycket sedan innan så är det skönt att ha dem här och kunna umgås på samma språk.

Hur är Herning? Trivs du i staden?

– Jag blev positivt överraskad och det ligger många andra städer och byar i närheten. Det finns en konstgjord sjö här som vi badat i och det är nära att åka till Århus när man har en ledig helg. Men vissa stunder blir man lite rastlös. Det blir mycket tid över.

Upplever du att handbollen är större i Danmark än i Sverige? Märker du någon skillnad?

– Man märker det speciellt på matcherna. Det är fler supportrar som följer med på bortamatcherna och de har mer trummor och sånt. Spelmässigt så går det framförallt snabbare, både i anfallsspel och i hemspringandet. Fysiskt vet jag inte om det är så stor skillnad men det är skillnad på den individuella kompetensen hos spelarna. Den är högre hos fler spelare, skulle jag säga.

Tycker du att handbollen på damsidan får mer uppmärksamhet i Danmark jämfört med Sverige?

– Jag följer inte de danska medierna så mycket, men jag tycker att Sverige har kommit en bra bit på väg. En sådan sak att man kan se alla matcherna i Sverige till exempel, i Danmark sänder de bara vissa matcher från ligan i TV. Det gjorde mig lite förvånad.

Har Herning-Ikast något uttalat mål med den här säsongen?

– De vill vara en toppklubb och göra det bättre än förra säsongen och då blev de trea i slutspelet och i cupen. Klart att man vill spela i Europa och vill åt medaljerna, säger hon.

Nästa match är mot Köpenhamn, ett annat av svensklagen*. Har du bra koll på dem?

– Det är väl det laget man vet mest om. De har flera spelare som man mött och spelat med. Både Sofia Hvenfeldt och Mikaela Mässing (skadad) spelade jag med i Höör, så det kan bli en rolig match.

 * I København Håndbold spelar dessutom Johanna Bundsen, Olivia Mellegård, Melissa Petrén och Hanna Blomstrand.

Matchen mellan København Håndbold och Herning-Ikast spelas måndag 18 oktober kl. 20.00.