Ekonomiska problem i EH Ålborg – Emma Friberg: ”Inte orolig överhuvudtaget”

Emma Friberg lämnar Ålborg och Jesse van de Polder tar över mellan stolparna. Foto: Simon Knøsgaard/EH Aalborg.

De senaste dagarna har EH Ålborg omgärdats av dystra rubriker. Ekonomiska bekymmer är ett faktum, uppgifter om krav på halverade spelarlöner florerar i dansk media. – Många klubbar kan ha ekonomiska problem, jag är inte orolig överhuvudtaget, säger Emma Friberg till Handbollskanalen.

TV2 Sport var först med nyheten. Därefter bekräftade klubbdirektören Henrik Skals för nyhetsbyrån Ritzau att spelarna blivit ombedda av klubben att gå ner i lön för att få rätsida på situationen.

Sjunkande sponsorintäkter och konkurrens med andra elitlag i Ålborg ska ligga bakom det pressade läget. Emma Friberg håller nere negativiteten i samtalet med Handbollskanalen.

– Det är inte så farligt som man tror. Många klubbar kan ha ekonomiska problem, jag är inte orolig överhuvudtaget, säger hon.

Vad har ni spelare fått för information?

– Vi har fått reda på mycket, en del som vi håller internt med siffror, men jag kan säga att det inte är så farligt.

Ni ska ha fått krav på att halvera lönen?

– Det är självklart tråkigt, men det kommer inte att gälla hela tiden om det skulle bli så. Hela klubben jobbar för att stabilisera läget.

Vad händer framöver, diskuterar ni spelare sinsemellan?

– Just nu har vi vår fackförening, spelarföreningen som gått in och hjälper oss hålla dialogen med Ålborg. Vi tjejer är eniga, vi hade nyss utvärdering av förra säsongen och pratar om nästa steg som vi vill ta i januari, säger Friberg och håller modet uppe.

– Vi bor i den här byn och det är många företag runtomkring oss, många människor som stöttar upp och vill ha ett elitlag i nord-Jylland, fortsätter hon.

Ålborg gör sin andra säsong i högsta serien och ligger på kvalplats, tolva av 14 lag. Jenny Carlson (tidigare Lugi, kom från Ringkøbing) och Hanna Åhlén (från Skuru) är tillskott för säsongen. Friberg gör svensktrion komplett och anslöt redan sommaren 2018.

Trots de oroande nyheterna har hon en god känsla för spelarframtiden i klubben.

– Jag är öppen för förslag men har det otroligt bra här uppe. Jag har också min skola, läser till sjuksköterska och har börjat tänka på livet vid sidan av handbollen, säger Friberg.