Den nya kortbanan gör succé i Danmark

Foto: Viktor Ljungström

Det danska handbollsförbundet (DHF) promotar för en ny typ av handbollsplan. En kortare handbollsplan. Istället att spela med målen på kortsidorna som i minihandboll har de istället skurit bort en del av mittpartiet.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Nu ska vi bli lite kors och tvärs och linjedragande här, så vi försöker hänga med tillsammans – och så länkar vi till bilder.

Men för att börja med lite mått. En stor handbollsplan mäter 20 meter på kortsidan och 40 meter på långsidan. Minihandbollen kör med 13×20 meter. Kortbanan är istället uppdelad på 20×25,8 meter.

Kort sagt så skapar den nya kortbanan en handbollsplan som är kortare, istället för både kortare och smalare. Att skära bort en bit av ”transportzonen” gör att spelat fokuserar mer på försvar och anfall, mindre på kontring och löpning.

Det danska förbundet menar att planen är anpassad för alla åldrar men att den kan fungera som en väldigt len övergång mellan minihandboll till totalhandboll. Någon som håller med är U-10 tränaren Hans Christian Bohsen. Han menar att skepsis fanns i början men nu är både tränare, föräldrar och laget övertygade om kortbanan.

— Våra tjejer har utvecklat sitt spel mer på den korta tiden med kortbanan än de tidigare gjort på en hel säsong. Och de älskar det, säger han till Danska förbundets hemsida.

— Plötsligt är de flickor som inte är snabbast på att kontra eller leverera bollen lite mer tid att tänka till innan bollen slits ur händerna på dem. Samtidigt får flickorna bättre samspel och de kommer snabbare fram till det som är roligt – att gå mot mål.

Det låter som att danskarna är något på spåret.

LÄNK: Det här är kortbanan

 

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here