Carin Strömberg om nygamla lagkamraten: ”Kommer passa bra in i laget”

Carin Strömberg, Viborg HK. Foto: Viborg HK

En dröm gick i uppfyllelse när Madeleine Östlund skrev på för Viborg. Där är Carin Strömberg etablerad, vet vad den nära vännen kan vänta sig och bidra med efter klubbbytet. – En fajterperson som alltid kör järnet, säger hon om Östlund.

– En typisk lagspelare och en härlig människa. Hon kommer passa bra in i laget, fortsätter Strömberg.

Skurus bas för framgång under flera säsonger spelar snart tillsammans igen, som utlandsproffs.

Strömberg gick först, direkt till den danska ligan 2016 och har visat sig oumbärlig i det gröna laget under tre säsonger.

Östlund flyttade ut till Gjerpen i Skien året därpå. Försvarsklippan har så smått gått under radarn med svensk horisont, vilket inte minskar värdet av återföreningen i Viborg.

– Hon har inte alltid haft den raka vägen, men har alltid presterat. Under alla mina år med henne har hon aldrig missat en repetion på gymmet eller stått över i sommarträningen. Allt slit och alla år har väl gett resultat, säger Strömberg.

Hur stor är den här dagen för dig?

– Fantastisk. Vi har hållit ihop sedan bollskolan, hon är en av mina bästa kompisar och vi trivs väldigt bra ihop. Dessutom hade vi ett väldigt bra samarbete i Skuru, hon är en del av min handbollsframgång.

Sitter samarbetet i ryggmärgen även efter tre år på olika håll?

– Jag tror nog det. Vi var en riktig duo i Skuru, med mitt snabba skottt eller inspel och det gick i symbios. Vi brukar också köra lite i hall under sommaren, nu får vi fila mer på det.

Huvudpersonen själv ger också uttryck för att ha hittat rätt.

– Att komma till Danmark och spela i viborg är absolut ett steg uppåt i min handbollskarriär. Att spela i danska ligan har alltid varit ett mål för mig, säger Madeleine Östlund.

Nu blir det verklighet, vad ligger bakom?

– Jag tror att jag är en sådan person som aldrig ger upp. Jag har som sagt alltid haft Danmark i sikte, sedan jag jag haft delmål i karriären och utvecklats som spelare. Det känns rätt i tiden för mig, den danska handbollen passar mig med snabb handboll och min attityd i laget.

Vad upplevde du i Norge?

– Först var det ett steg från Skuru, jag behövde prova något nytt för att utvecklas. Det första året fick jag mest agera försvarsspelare och jag har gått framåt när jag fått styra och ställa bakåt.

Du valde rätt, med tanke på att det där samtalet kom från Danmark?

– Gud ja, det har verkligen hänt mycket för mig i Gjerpen. Sista året kom vi visserligen tia i ligan, men individuellt har det gett mig mycket. I Skuru fick jag spela de viktiga matcherna i slutspelet, nu var det kval för att hålla sig kvar. Det var sjukt kul att vi kunde prestera som lag och avsluta på det sättet.

Och i Danmark väntar viktiga matcher hela tiden?

– Ja, det är verkligen en väldigt jämn liga där det är svårt att förutse resultaten. Man måste vara på topp och fokuserad i alla matcher.

Viborg blev seriesjua och försvann i slutspelsgrupp i våras. Summa summarum blir det inget Europaspel till hösten för det gröna laget, däremot full kraft på liga och cupturnering.

Östlunds defensiva takter kommer väl till pass, även Viborg vill ha 26-åringen som en vital del i muren.

– Sen är det inte helt stängt för mig att spela i anfall. Jag gillar konkurrens, vill pressa mig själv hela tiden och visa vad jag kan för att förtjäna en roll, säger hon.

Bindeln sitter på nära vän
I Skuru slutade det nyblivna Danmarkproffset som lagkapten, även i Gjerpen blev Östlund stark karaktär för medspelarna.

Bindeln i Viborg sitter för närvarande på en nära vän.

– I sådana fall får jag tävla med Carin, hon var bra kapten i Skuru också. Jag hade väldigt kul som kapten i Gjerpen men det är inget jag strävar efter, ler Östlund.

Hur ska det bli att spela ihop igen?

– Den känns ju helt fantastiskt. När vi gick till utländska lag trodde man väl inte att vi skulle mötas igen i samma lag. Men har har alltid tyckt att vi hade ett bra samarbete, sitter det fortfarande i blir det ännu mer positivt.