Bundsen träffad i ansiktet – het debatt om regeländring

Johanna Bundsen. Foto: LiseHJ/Köbenhav Håndbold

Det har blossat upp en het debatt i Danmark och i sociala medier angående en eventuell regeländring inom handbollen. Detta efter att Johanna Bundsen knockats av ett skott i ansiktet i lördagens danska cupfinal.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Då tar vi det från början. Johanna Bundsen åkte på ett riktigt dunderskott rakt i ansiktet i lördagens danska cupfinal mot Team Esbjerg. Den svenska landslagsmålvakten knockades av Ida Bjørndalens hårda skott och blev liggande strax innan pausvilan. Därefter spelade hon inte mer i matchen.

Som vanligt i den typen av situationer uppstod en diskussion huruvida skytten bär ansvaret eller inte. Den här gången har debatten intensifierats ytterligare och många aktörer trycker på för en regeländring.

Bent Nyegaard, expert på danska TV2 Sport, tycker att regelverket behöver ses över. På straffkast blir det ofta utvisning när spelare skjuter målvakten i ansiktet, men nu vill han att det även ska innefatta det öppna spelet. Han menar också på att det är ett klockrent exempel på en situation där målvakten inte rör huvudet, varpå skottet är riktat rakt mot ansiktet. Således borde det vara utvisning.

I sociala medier är det många som hänvisar till spelarnas, i det här fallet skyttens, egna ansvar att inte skada varandra.

Enligt klubbens fysio Line Knutzon ska det inte vara någon fara med Johanna Bundsen. Du kan se situationen här!

Vad tänker du om en regeländring? Kommentera gärna!

5 Kommentarer

  1. Om det är så stort ansvar i alla situationer i försvar med raka armar/händer kring hals/ansikte så borde det vara lätt att göra samma sak med skott i ansiktet på MV. Regeländring tack!

  2. Liknelsen från Möller om spelarens ansvar för sin händer i ansiktet är exakt. Precis som en hockeyspelare ansvarar för sin klubba, oavsett om den hamnar i motståndarens ansikte oavsiktligt, så borde skytten i handboll också ansvara för sitt skott. 2 minuters utvisning oavsett hur det gått till, precis som för handbolls-spelarens hand eller hockeyspelaren klubba, i ansiktet på motståndarens. Sedan kan bestraffningen bli rött kort efter bedömning av domaren, som i klippet. Som det ser ut så skulle bedömningen lätt kunna bli att skottet avlossas med avsikt mot huvudet. Håller med Christin – rött kort!

  3. Absolut minst 2 min, men gärna rött kort!!
    Som andra skrivit så ansvarar försvaret för var deras händer hamnar, i ansiktet o raka armar i bröstet. Sen kan man dela upp det, rött kort vid friläge (kontring) o genombrott där försvarar inte rör bollen eller spelaren.
    2min vid genombrott där bollen och/eller försvarspelaren får bollen ur riktning.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here