Blomstrand efter guldet: ”Blir svårt att toppa den här säsongen”

København Håndbold. Foto: København Håndbold

Köpenhamn säkrade det danska ligaguldet på söndagen när Odense besegrades på hemmaplan i den tredje och avgörande finalen med 26–25. Handbollskanalen ringde upp en trött men lycklig Hanna Blomstrand.

ANNONS

– Jag är slut idag, men mår otroligt bra. Det var ett väldigt fint avslut på en lång säsong. Det var helt klart värt det, säger Hanna Blomstrand till Handbollskanalen.

När Handbollskanalen når Hanna Blomstrand är hon på landslagssamling i Malmö tillsammans med de andra svenska stjärnorna. Starkt jobbat av ”Blomman”, men även av Köpenhamns-kollegorna Johanna Bundsen och Jenny Alm. En sen kväll med firande följdes av resa över bron till samlingen i Malmö.

– Efter matchen var vi ganska länge i hallen och firade tillsammans med fansen och våra familjer. När vi lämnade hallen tog vi oss till en restaurang och firade där hela kvällen. Idag ska laget firas vid rådhuset i Fredriksberg – jag hoppas att de blir ordentligt firade.

Hur orkade ni ta er upp imorse för att åka på landslagssamling?

– Samlingen är ju i Malmö så det är inte så långt. Dessutom vann vi igår så jag är otroligt glad och lycklig. Det hjälper.

– Men det är aldrig svårt att ladda om till landslaget och det blev extra motivation när vi spelade bra och tog guldet med Köpenhamn. Det blir härligt med lite miljöombyte också och en resa till Makedonien ska bli kul. Motivationen är det inget fel på.

Hanna Blomstrand har varit nära att ta guld tidigare med LUGI, men nu kom första titeln på seniornivå för den rutinerade 21-åringen.

– Det är bara så sjukt. Det känns otroligt stort eftersom handbollen är så mycket större i Danmark än i Sverige och just därför har det varit häftigt att få vara med på de här tre finalerna.

– Vi visste att vi skulle vara bra men att vi skulle vara så här bra var det nog inte många som trodde, inklusive jag själv. Men vi vann rättvist eftersom vi har varit det bästa laget sett över hela säsongen. Vi förtjänade att vinna.

Varför är ni mästare?

– Vi har många vinnarskallar i laget, men framförallt har vi en bred trupp och en bra blandning av spelare som kompletterar varandra. Vi har spelat runt på nästan samtliga spelare i varje match under säsongen och eftersom vi spelar med ett så otroligt högt tempo är det ett måste för att man ska orka.

– Vi har väldigt skickliga tränare och en bra trupp. Odense var inte lika bra som vi var.

Vilket föredrar du, en final eller tre finaler?

– Nu vann vi ju när det var tre finaler, så jag tycker bäst om det, skrattar ”Blomman”.

– Jag förstår verkligen grejen med tre finaler eftersom det är fullsatt i alla matcher och man får den där finalkänslan tre gånger istället för en gång. Det är charmigt med returmöten där man kan göra små förändringar till varje match, samtidigt som jag har gillat upplägget i Sverige med en final och hela det evenemanget tillsammans med herrlagen. Men det jag gillar med tre finaler är att då vinner verkligen det bästa laget.

Gårdagens tredje och avgörande final var jämn och Köpenhamn stod till slut som segrare efter 26–25.

– Det var en sjukt intensiv match som var jämn hela vägen. Bra försvarsspel och målvaktsspel. Matchen var säkert kul för publiken, men inte lika kul för oss spelare, skrattar hon.

– Det var coolt att få spela inför så mycket folk.

Hur gick det för egen del?

– Jag spelade halva matchen ungefär och det gick jättebra bakåt. Framåt hittade jag inte riktigt rätt den här gången, men som tur var gjorde vår andra högernia det.

Lagets andra högernia heter Anne Cecilie la Cour och har flera landskamper på meritlistan. Danskans graviditet under inledningen av säsongen gjorde att Blomstrand fick mer speltid än hon hade räknat med.

– När jag kom till Köpenhamn trodde jag att vi skulle dela på det men eftersom hon blev gravid fick jag mycket mer speltid i början än vad jag hade trott. Men det var rätt skönt att kastas in i det eftersom jag inte behövde tänka så mycket.

Sedan la Cour kom tillbaka har högerniorna delat på speltiden.

– Det har känts väldigt bra. Vi har helt olika styrkor och därför kompletterar vi varandra. När jag inte lyckas kan hon lyckas och vice versa. Vill man vinna matcher och titlar gäller det att ha många duktiga spelare.

Tack vare guldet kommer Köpenhamn att få spela i Champions League nästa säsong, något Blomstrand så klart ser fram emot.

– Det har varit en dröm sedan jag var liten. Klubben hade som mål att vi skulle spela där 2021 så det blev lite tidigare. Det ska bli otroligt spännande och kul att få prova på att möta de bästa lagen.

Hanna Blomstrand har haft en otrolig säsong med internationellt genombrott i VM och dessutom guld i danska ligan.

– En av höjdpunkterna är definitivt VM i vintras, både som lag och för egen del. Danmarksmatchen så klart, men även hela mästerskapet där både laget och jag själv presterade. Vi visade att vi hör hemma bland de bästa. Att spela pokalfinal med Köpenhamn var också riktigt stort, men det största var så klart att vinna guldet.

Hur ska du kunna toppa det här nästa säsong?

– Det blir svårt att toppa den här säsongen, men vi ska försöka. Final Four i Champions League hade varit kul, avslutar en glad och nöjd Hanna Blomstrand.

ANNONS
Annonslänk: Se alla matcher från Handbollsligan och utvalda matcher från SHE med C More Mycket Sport.
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here