Ystad tog hand om seriefinalen

Hanna Popaja, Ystads IF. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Ystads IF:s vilja att nå Handbollsligan fick genomslag i söndagens toppmöte. Tabelltvåan gick om ettan Boden Handboll och regerade med stabil defensiv på hemmaplan, 21–15.

Efter två segrar på två försök mot den enda givna konkurrenten om direktplatsen står Ystad definitivt först i kön för att gå upp. Om de tidigare nord-syd-duellerna varit jämna fick YIF dessutom effekt på sin slutspurt och angav tonen till en sex måls marginal.

Hanna Popajas räddningar drog ner applåder bland de 1 995 som hjälptes åt att sätta nytt publikrekord för favoritlaget i Ystad Arena. Även Boden imponerade mellan stolparna men sista tio handlade det mesta om Ystads effektivitet.

När Victoria Larsson väl reducerat till 15–14 låg det vita laget i slagläge för 6–1 fram till slutsignalen.  Janine Børkeeiets straffmiss blev en parentes då norskan kunde revanschera sig med ett par fullträffar och Maja Persson var pålitlig inne på linjen.

Ystad har två poäng till godo med tre omgångar kvar, Bopden behåller dock en bättre målskillnad och kan komma tillbaka. Då krävs det att någon av Örebro Handboll, Skånela IF eller Alingsås HK – alla på den nedre halvan sätter käppar i hjulet för den nya serieledaren.

Alingsås vann den andra söndagsmatchen över Huddinge HK med ett liknande om än inte lika markerad ryck till sist. Skytteligaledaren Kajsa Lindberg Blohm (nio mål totalt), Josefine Ewerman och Ellen Reinholdt tog i tur och ordning ansvar för att förvandla 24 lika till 24–27.

Damallsvenskan 3 mars
Huddinge HK–Alingsås HK 24–27 (12–14)
Ystads IF–Boden Handboll 21–15 (9–11)