Profilerna ser in i spåkulan – så slutar Damallsvenskan 2023-24

Lovisa Ekberg. Foto: Marek Hom.

Damallsvenskan är här – snart åtminstone. Handbollskanalen lät fyra profiler med tydlig koppling till lag i serien sia om utkomsten.

Thomas Malmgren (IFK Örebro)

Så tippar Malmgren Damallsvenskan 2023-24

1. Ystads IF
Känslan är att Ystad har resurser för att kunna vara ett topplag i Handbollsligan dam. Kanske inte truppen för det ännu men kring det som skapar förutsättningar. Med några vassa förstärkningar (kanske seriens bästa målvakt?) tror jag dock att klivet kan tas redan i år. Klubben kommer och bör om inte annat vara där snart.

2. Kärra HF
Har ett väldigt bra lag som kommer slåss om förstaplatsen. Var nära redan förra säsongen och ser ännu bättre ut på pappret i år.

3. Bodens IF
Är det tredje riktiga topplaget och jag tror dessa tre översta är i en klass för sig. Tror inte Boden riktigt kan matcha de övriga två då Bodens bredd inte är riktigt lika bra.

4. OV Helsingborg
Fortsätter värva etablerat och är ett lag som det är svårt att riktigt veta var man har. Varvar toppinsatser med riktiga bottennapp. Är de jämnare i år räcker det långt.

5. Tyresö Handboll
Har tappat viktiga kulturbärare men har många talangfulla spelare i truppen. Tror det räcker till en topplacering den här säsongen.

6. Skånela IF
Ett lag som går under radarn. Har i Anna Mossberg och Svea Tenggren två av seriens bästa spelare, behållit det viktigaste från förra säsongen och värvat vasst. Laget ska definitivt lämna den undre halvan efter några jobbiga säsonger där med ett väldigt bra lag på pappret.

7. BK Heid
Här börjar segmentet undre halvan och jag tror egentligen att det kan gå hur som helst. Heid är ett lag vi redan mött, de var bättre än oss då. Känslan är att de kan få det tufft i år då de länge varit i en negativ spiral vilket kan vara svårt att vända. Tror ändå att rutinen i laget från högre serier räcker till en sjunde plats.

8. Alingsås HK
Trodde nog att det skulle satsats hårdare men ett duktigt och välspelande lag där stommen är kvar och så klart blir bättre. De har Kajsa Lindberg Blohm som är en av seriens bästa spelare och kommer vinna många matcher åt dem. En bra nykomling som är i eliten för att stanna.

9. IFK Örebro
Vi själva arbetar med väldigt små resurser och har som förening målet att hänga kvar för att steg för steg ta nästa kliv. I år har vi en till stor del väldigt ny trupp vilket vi också får ha tålamod till tar lite tid att spela ihop. Med respekt för årets motstånd är en niondeplats bra för oss där vi får visa att vi vill stanna kvar via kval.

10. Eskilstuna Guif
Har sladdat några år och har tappat bra spelare sedan förra säsongen. De har en stark startsexa med Maja Appelgren i spetsen men orkar de driva laget under hela säsongen? Föreningen har ofta resurser att lösa saker och ting under seriens gång om de hamnar snett på det, tillexempel som förra säsongen med många sena värvningar. De tippar sig själva som topp 4 så risken för oss andra är att de har några överraskningar på g.

11. GF Kroppskultur
Det är svårt att tippa botten och jag tror verkligen allt kan hända där med en jämn strid mellan flera lag. Just nu tror jag Kropps får svårt men resurser finns i föreningen så förstärkningar under säsong kan förändra mycket.

12. Huddinge HK
De är garanterat en pigg nykomling men någon måste tippas sist. Talangfullt gäng som det kommer krävas att allt klaffar för att klara sig kvar. Som nya i serien får man förvänta sig att tipsen kan se ut så här, det var samma för oss i Örebro förra säsongen.

Malmgren listar potentiella utropstecken i IFK Örebro

Vi vill vara en lagmaskin i år och jag tror det kommer att märkas. Gruppen känns väldigt trygg och fokuserad vilket förhoppningsvis ger resultat. Våra nya unga spelare tror jag också kommer att vara ett utropstecken, vi kommer ha tålamod men när de är redo blir det garanterat roligt och fartfyllt att följa dem och oss. Jag är själv väldigt rädd för jinxen vilket serietipset också kanske visar, så här blir laget det vi vill skylta med och inte den enskilda spelaren.

Malmgren listar tre utropstecken i serien

Ystads IF: Som sagt så tror jag mycket på dem. Det tävlar förvisso inte riktigt med samma villkor som många av oss andra med tanke på ekonomin men känslan är att de också förvaltar sina resurser rätt. De tar sig upp till Handbollsligan och fortsätter satsningen efter bara två säsonger i Damallsvenskan.

Svea Tenggren: En väldigt häftig spelare att titta på. Lurig, teknisk och har en härligt kaxig attityd på planen som jag tror lyfter Skånela i jämna matcher.

Jämnheten i serien: Topp 3 känns given, i övrigt tror jag nästan vad som helst kan hända.

Malmgren listar fem underskattade spelare i serien

Maja Cedergren, GF Kroppskultur: Svårläst spelare med näsa för mål som kommer bli viktig för sitt lag.

Moa Hjalmarsson, Eskilstuna Guif: Viktig pådrivare som tar ett stort ansvar. Kanske extra viktig i år när några viktiga spelare lämnat.

Gracia Axelsson, Kärra HF: Väldigt duktig målvakt som jag tror i år kommer ta ännu större kliv då rollen blir större.

Tuva Nilsson Eskilstuna Guif: En spelare som av det jag sätt nu på försäsongen utvecklats mycket. Kommer alla försvar få det jobbigt med.

Towe Olsson, Ystads IF: Henne hade vi gärna haft kvar i Örebro. Otroligt duktig spelare som sent förra säsongen fick det riktiga genombrottet. Nu kan hon gå lite under radarn bakom flera andra av Ystads stjärnor.

Thomas Willram (Kärra HF)

Så tippar Willram Damallsvenskan 2023-24

1. Kärra HF
2. Boden Handboll
3. Ystads IF
4. OV Helsingborg
5. Tyresö Handboll
6. Skånela IF
7. BK Heid
8. Eskilstuna Guif
9. IFK Örebro
10 GF Kroppskultur
11. Huddinge HK
12. Alingsås HK

Willram listar potentiella utropstecken i Kärra HF

Stina Littorin & Ketsia Mumbongo.

Willram listar potentiella utropstecken i serien

Huddinge HK har flera unga spelare som kan slå igenom.

Willram listar fem underskattade spelare i serien

Lisa Hansson (Boden Handboll), Amanda Vinelund (BK Heid), Cassandra Värja (Tyresö Handboll), Mona Saffari (GF Kroppskultur) och Sofia Kou Aune (Skånela IF).

Anders Skogäng (Huddinge HK)

Så tippar Skogäng Damallsvenskan 2023-24

1, Kärra HF: Trea förra året och bör även i år bli ett topplag. Kan det bli vinst?
2, Boden Handboll: Kvalade förra säsongen till SHE och blir ett topplag även i år.
3, Ystads IF: Spännande lag och verkar ha något pågång. Serien bubblare? Årets utropstecken!
4, OV Helsingborg: Stora ambitioner, blir det en förbättring från förra året?
5, GF Kroppskultur: En bra placering förra året, kan de upprepa den?
6, BK Heid: Hur ser ambitionen ut? Kan nog bli både fågel och fisk.
7, Huddinge HK: Nykomlingar, svårt att säga var vi står men hoppas att vi kan stabilisera oss efter två raka serievinster.
8, Tyresö Handboll: Inne i en liten generationsväxling, tror det kommer påverka resultat och placering.
9, Eskilstuna Guif: Svåra att läsa av men på något sätt stabila.
10, Skånela IF: Har varit i nedre regionen av serien ett tag nu, blir de kvar här eller blir det bättre?
11, IFK Örebro: Svåra att tippa. Gör väl andra året i allsvenskan vilket kan vara svårt.
12, Alingsås HK: Nykomlingar i Allsvenskan, det brukar vara svårt men mycket rutin i föreningen som kan hjälp.

Skogäng listar fyra potentiella utropstecken i Huddinge

Nathalie Skrinde, Felicia Norsten Vikström, Isa Ljungholm och Cecilia Nordmark.

Skogäng listar fem profiler i serien

Ronja Gustafsson (Kärra HF), Maja Persson (Ystads IF), Alice Hirsch (OV Helsingborg), Hannah Scheuer Larsson (GF Kroppskultur) och Tyra Schjött (Eskilstuna Guif).

Jessica Dickfors, Eskilstuna Guif

Så tippar Dickfors Damallsvenskan 2023-24

1. Kärra HF – Alltid bra, bör absolut vara med och strida om topplaceringar även i år.
2. Boden Handboll – Bör likt tidigare säsonger vara ett favorittippat lag, det är en svår bortamatch för övriga lag att ta poäng på och de har flertalet rutinerade spelare från tidigare SHE-spel i sin trupp.
3. BK Heid – Kommer från en tung säsong men har några nyförvärv med bra energi, Alva Hermansson kommer vara en viktig spelare för dem i år.
4. Eskilstuna Guif – På pappret en duktig trupp med flertalet rutinerade spelare, gäller att hitta samspelet och tro på det samt hålla sig skadefria, då truppen inte är jättestor. Går det vägen tror jag absolut på en topp 4-placering.
5. Ystads IF – Ny tränare även här, samt flertalet nyförvärv, spännande och se vad de har att ge denna säsong. Svårtippade på förhand enligt mig. Men med ett bra resultat i Svenska cupen bör de absolut vara med på övre halvan i serien.
6. GF Kroppskultur – Bygger om truppen där samtliga utländska nyförvärv från förra året lämnar och ny tränare tillkommit. Kommer få slåss för sina poäng i år.
7. OV Helsingborg – Har kvar stommen från förra säsongen. Spetsat de positioner man saknat från förgående säsong. Resultat och ambition behöver gå hand i hand för att ta sig högre!
8. IFK Örebro – Tappat några rutinerade spelare men fyllt på med spännande unga. Ser bättre fysiskt ut i match och har ett bra tempo, tror absolut Örebro tar en högre placering i tabellen i år än förra året.
9. Alingsås HK – Nykomlingar, samt ny tränare. Gjorde en fin säsong i division 1 och har en välförtjänt plats i Allsvenskan.
10. Tyresö Handboll – Alltid varit ett lag med på övre halvan i tabellen. Här har flertalet rutinerade äldre spelare nu lämnat. Tror det kan bli en tuffare säsong än tidigare.
11. Skånela IF – Ny tränare, förmodligen nytt spel och tänk. Flertalet nyförvärv. Hade en tung säsong förra året i Allsvenskan men har säkerligen nytt tänk i år.
12. Huddinge HK – Nykomlingar, har en fin ungdomsverksamhet och en ung trupp i årets allsvenska. Spännande och se hur deras trupp håller i årets allsvenska.

Dickfors listar två potentiella utropstecken i Guif

Tyra Schjött: Hon har visat en ny nivå redan såhär tidigt på säsongen, hon kommer få en viktig roll i år.

Tuva Nilsson: Ny lagkapten för i år, hon visade stor utveckling förra säsongen och kommer förhoppningsvis ta ännu fler steg i år.

Dickfors listar fyra potentiella utropstecken i serien

Kajsa Lindberg-Blohm, Alingsås HK: Kan ses som den bästa spelare i serien. Är på tok för bra för Allsvenskan.

Alma Mikaelsson, Kärra HF och Maja Persson, Ystads IF: Bägge M6, skulle säga att de tillsammans är bästa spelarna på den positionen.

Sara Nordström, Boden Handboll: Enligt mig även hon för bra för Allsvenskan, hon är en klasspelare och hör hemma i Handbollsligan.

Dickfors listar fem underskattade spelare i serien

Johanna Westin, IFK Örebro: Mycket bra i kontring, ställer till oreda för samtliga H1.

Isabella Ranch, Alingsås HK: Fick ett litet genombrott i division 1 förra året, kommer ta stort ansvar.

Stina Littorin, Kärra HF: Kommer få axla ansvar när Åsa Björklund slutar, men Stina besitter kvaliteter som kommer bära frukt!

Sara Smedberg, Tyresö Handboll: Spelade mästerskap med 04-05-landslaget i somras, kommer få ta stor roll i ett föryngrat Tyresö.

Vilma Wiberg, Skånela IF: Producerade mycket mål gångna säsongen, kommer få skjuta mycket även i år.