Kristianstad klassen bättre än Hallby

Petra Kudlackova. Foto (arkiv): Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

Förra säsongen skiljde två divisioner mellan Kristianstad HK och IF Hallby. Jönköpingslaget må ha tagit Allsvenskan med storm under hösten, i bortahall mot det tidigare SHE-laget tog det tydligt stopp. Kristianstad vann 32–20 och klev upp i serieledning.

– Vi får till fina anfall och många får röra på bollen. Det börjar se riktigt bra ut, sade KHK:s Zoe Afram.

Bara ett lag nådde nödvändig nivå i toppmötet.

Låt vara att hela tillställningen saknade lite udd och karaktär från start. Kristianstad var först att få ordning på sitt uppställda spel, agerade tajt i försvaret och öppnade en lucka.

– Hallby har gjort det väldigt bra och imponerat. Vi ville vara tuffa från start, särskilt i försvaret där vi vet att vi kan packa ihop, sade Afram.

De orangea hade god hjälp av felprocenten som fortsatte att spela Hallby ett spratt långt in i matchen. Bortalaget behandlade bollen slapphänt och halkade efter.

Inte ens timeouten efter åtta minuter fick gästerna att samla sig. Kristianstads keeper Petra Kudlackova hann emellan på avsluten och utespelarna hann inte hem fort nog på andra planhalvan för att hindra den ökande marginalen.

Klar fördel KHK där Afram gjorde flera av de enkla målen. Katja Ryesberg siktade in sig från vänsterkanten och Martina Weisenbilderova tog ansvar från distans.

Det gav 14–6 halvvägs, ackompanjerat av Hallbys misstag som var förödande för anfallsbalansen.

En halvlek kvar där Ryesberg blixtrade till gång på gång. Danskan tog straffskyttet till hjälp för att nå tio fullträffar, totalt 54 för målsprutan under säsongen duger gott i skytteligan.

Samtidigt var Kristianstad i total kontroll och flyttade fram positionen från fyra till etta i tabellen. Lika många poäng som Eslövs IK och Hallby efter åtta omgångar, men en överlägsen målskillnad i täten.

Plus 52 i den kolumnen, när ni är bra är ni bra?

– Lite så känns det, vi får en extra push i matcherna, sade Afram som räknade in ytterligare plus med rutin i faggorna.

Martina Crhova som omprövat sitt beslut om karriärslut från våren 2018 smög igång med några minuter i varje halvlek när Afram lämnade sin kantplats.

– Vi får ännu mer bredd i spelet. Hon är duktig i avsluten och kan också gå upp nio meter. Ett bra tillskott, sade Afram hos den förstärkta serieledaren.

Trean Hallby fick skademinimera på avstånd, med sexmålsskytten Elin Johansson i spetsen.

Kristianstad HK–IF Hallby 32–20 (14-6)

Tabellen >>