GT Söder snubblande nära SHE

Julia Grahn. Foto: Krister Andersson/Bildbyrån.

Två besök i Skåne har gett två tilltvålade toppkonkurrenter. GT Söder nosar på allvar på SHE-plats efter övertygande 26–16 mot OV Helsingborg. Varje match som återstår blir en matchboll för att ta sig till högsta serien. 

– Vi har gett oss själva en jättebra chans, men nu är det en match i taget som gäller, sade Julia Grahn en stund efter slutsignalen.

Eslöv för två veckor sedan, Guif helgen som gick och serietrean i Sundets pärla under lördagen. GT Söder har betat av utmanarna i tur och ordning och befinner sig flera steg före den otroligt tajta striden om att nå kvalplats.

Mot OV Helsingborg ställde GT Söder ånyo upp ett starkt försvar. Fler frikast och täckta avslut än bra skottlägen för hemmalaget var en del av sanningen bakom 0–5 på tavlan.

– Vi hade förberett oss på en tuff seriefinal, det gick lite lättare än väntat, sade Grahn som drog i trådarna för snygga spelöppningar i anfallen.

– Sen är vi ute och smäller på deras skyttar och Hanna (Hedlund) är en klippa i målet. Hon räddar räddar hur mycket sexmeterskott som helst.

Dessutom hade gästerna Johanna Widgrens bett i andrafas och betydligt högre verkningsgrad i kombinationerna för utökad ledning, 15–8 halvvägs.

Någon obehaglig överraskning för serieledarna i andra halvlek? Tja, dubbelpunkten kom som ett brev på posten. Julia Grahn och lagkamraterna var vid det laget ganska luttrade.

– Vi vet ju vad vi ska göra. Sen är det spelförstörande och sjukt tråkigt, det borde förbjudas, sade hon om OV:s kopia på de övriga motståndarnas taktiska grepp.  

Hemmalaget fick varken stopp på GT Söder eller igång något beständigt hot, Emelie Kristianssons fyra mål räckte till att bli bästa hemmaskytt. Yasmin Domonjis fem fullträffar toppade i bortalaget.

Hanna Hedlunds alla räddningar ledde till slut till en välförtjänt nätkänning i öppen kasse. GT Söder vann tvåsiffrigt och tänjer marginalen till de jagande lagen maximalt när tre omgångar återstår.

Ni har matchboll mot nästjumbon Drott hemma i nästa omgång?

– Visst, men vi hade strul mot dem senast och vann med ett mål i sista sekunden. I den här serien kan man inte kolla så mycket på tabellen, det är tillfälligheter som avgör, sade Grahn.

Bjurslätt/Torslanda och HK Drott tog Grahn på orden, slog högre placerade lag och närmade sig kvalplats från positioner under nedflyttningsstrecket. Eslövs IK och Eskilstuna Guif tog upp jakten på det undflyende ledarlaget med mer väntade segrar. Eslöv bemästrade HK Aranäs, inklusive sex mål vardera av Julia Sandell och Filippa Sarenbrant. EIK ligger därmed tvåa, fem poäng efter täten. 

Allsvenskan 23 februari
Bjurslätt/Torslanda–IF Hellton 28–27 (16–12)
HK Drott–Skånela IF 37–27 (16–10)
Eslövs IK–HK Aranäs 32–21 (18–11)
Eskilstuna Guif–Spårvägens HF 31–24 (15–11)
OV Helsingborg–GT Söder 16–26 (8–15)