Zagreb skrällslog Kiel igen

Alfred Gislason Foto: Ingrid Anderson-Jensen, http://nordlyset-fotografie.com/

För nästan exakt ett år sedan vann Zagreb häpnadsväckande mot Kiel i den första gruppspelsmatchen i Champions League. För andra året i rad slår man de tyska mästarna på hemmaplan som återigen skakar i inledningen av säsongen. 

Kiel hade inför matchen vunnit 4 utav 5 matcher i bundesliga och såg ut att gå mot en planenlig seger om man ser till oddsen. Att oddsen var 3,5 gånger pengarna för vinst för Zagreb hos vissa spelsajter säger en del om vilka spelare Kiel har i sin trupp. Dessvärre för tyskarna var varken Niklas Landin på hugget i mål eller anfallsduon Duvjnak/Canellas särskilt vassa.

Oviss första halvlek

Matchen startade trevande från båda håll, med långsamt och gruffigt spel som resulterade i flera utvisningar åt båda håll. Till en början såg Kiel starkast ut, då man hämtade upp underläge 5-8 till ledning 10-8. Ledningen var snart som bortblåst efter bortkastade bollar av Kiel i 6 mot 5 spel och inspirerande undertalspel i 5 mot 6 av Zagreb. Zagrebs målvakt Filip Ivic kom igång rejält i slutet av första halvlek till skillnad från Landin i andra målet och halvtidsresultatet kunde skrivas till 13-11 efter mycket fint spel av kroaterna. Stämningen var enorm bland de 8600 åskådarna i Zagreb Arena, och bättre skulle den bli.

Kiel lyckades inte stå emot

Andra halvlek startade precis som den första, med skiftande ledningar mellan lagen och mycket utvisningar. I Zagreb fortsatte man med sitt tålmodiga anfallsspel som senare gav resultat medan Kiel oftare fick slita för varje mål. Kiels anfallsspel låste sig plötsligt totalt i Zagrebs offensiva försvar i mitten av andra halvlek samtidigt  som Kiels inbytte målvakt Katsigiannis inte fick tag på bollarna i målet. Från 20-20 till 23-21 som senare blev 27-21 och 28-22 till slut. I de sista minutrarna kunde Kiels Toft Hansen inte hålla sig längre för Zagrebs småfula försvarsspel och kom i bråk med Horvat. Bråket eskalerade mellan lagen men kunde redas efter någon minut ut med rött kort till Horvat och en två-minutare till Toft Hansen. Sammanlagt delades 13(!) utvisningar ut under matchen varav Zagreb fick 8 av dem.

Utspritt målskytte av Zagreb

I hemmalaget speds målskyttet ut på 10 olika spelare varav bäst sköt Stepancic och Horvat med 6 baljor vardera. I kiel var det den unge kantspelaren Dahmke som var målfarligast med 9 mål och Sprenger med 3 mål som näst bästa målskytt. Enda svensken Niclas Ekberg i Kiel spelade inte många minuter av matchen men lyckades ändå göra 2 mål varav 1 i tom kasse på de minuter han var inne på plan.

Slutresultat Grupp A RK Zagreb 29 – 22 THW Kiel               Publik: 8600

RK Zagreb: Horvat 6, Stepancic 6, Obranovic 4, Pavlovic 4, Vujic 3, Kontrec 2, Mihic 1, Sandrk 1, Sprem 1, Susjna 1 Zagrebs målvakter: 37 %

THW Kiel: Dahmke 9, Sprenger 3, Canellas 2, Duvnjak 2, Ekberg 2, Vujin 2, Toft Hansen 1, Wiencek 1 Kiels målvakter: 19 %

Det spelades även matcher i Grupp C och D med flera svenskar i lagen:

Grupp D Kadetten Schaffhausen –  Elverum Handball

Slutresultat: 30-31

Svenskar: Christoffer Brännberger stod för 1 mål för Kaddetten. Elverum coachas av Peter Apelgren.

Grupp C Chekhovskie Medvedvi – La Rioja

Slutresultat: 27-26

Svenskar: Filip Stenmalm stod för 5 mål.