VARDAR MÄSTARE I CHAMPIONS LEAGUE

Timur Dibirov, HC Vardar. Foto: Angela Grewe, @angieee11

Mästare i Champions League 2016/17 är Vardar från Makedonien som vann en tät och spännande final i Köln mot Paris SG med 24 – 23.

Handbollsvärlden gratulerar Vardar till guldet i Champions League 2016/17. Den makedonska storklubben från Skopje besegrade Paris SG i en kokande Lanxess Arena i Köln på söndagskvällen. Första guldet genom tiderna till Makedonien och Vardar!

Det var en tuff fysisk kamp, vissa gånger på gränsen till brutal, inledningsvis. Paris satte hårt mot storskytten Vuko Borozan i Vardar medan Nikola Karabatic som vanligt tog emot mycket stryk. Men visst, det här var säsongens stora final och ribban ska läggas högt.

Det var annars ett taktiskt drag av ”ingenjören”, Vardars tränare Raul Gonzalez, som gav fördelar i inledningen. Det 5-1-spel som snickrades upp redan i tiden i Ciudad Real gav mycket små ytor för PSG att operera på ute på niometer. Joan Canellas låg i en klassisk Jonas-Källman-roll och styrde ytor och vinklar som spets.

De gick upp till 2-5 på resultattavlan när PSG kastade in timeoutkortet. Små justeringar och lite flow ledde till att de jobbade sig ikapp men snart var Vardar snäppet före igen. Gonzalez tog också till ytterligare ett taktiskt grepp där han offrade H6 genom att trycka ner Maqueda på kanten så att Dujshebaev undgick det långa bytet. Maqueda kunde då spela tvåa bakåt, Dujshebaev etta.

Sista tio minutrarna av första halvlek blev magiska. Herregud. Otroliga individuella prestationer avlöstes på löpande band och den lite trötta inledningen på läktarplats förbyttes till eufori. Vi minns framför allt Omeyers frilägesräddning på Dibirov, Sterbiks straffräddning på Gensheimer, Narcisses stegisättningar och Abalos projektil i nättaket.

Ställningen var 12-11 i paus till Paris SG och vi alla pustade ut efter 30 galna minuter.

I inledningen av den andra halvleken såg vi hur lagen tryckte på och Vardar klev förbi i målprotokollet. Ett par mål i öppen kasse gav de även ledning 17-20 på resultattavlan och PSG var under press.

Det blev en mer tillknäppt sekvens i matchen där starkt försvarsspel och bra målvaktsspel höll nere målproduktionen. Det krävdes rutinerade krafter som Joan Canellas och Luc Abalo för att hitta nät.

Paris SG lyckades ändå kliva ikapp igen när Uwe Gensheimer satte 21-21 och det återstod drygt 8 minuter av matchen. Ni som gillar spännande idrott hade återigen en handbollsthriller framför er.

Med minuten kvar av matchen och ställningen 22-23 till Vardar fick en av matchens centralgestalter, ryssen Timur Dibirov, ett fint läge på vänsterkanten. Mål där och matchen hade varit avgjord. Han missade. Eller vi ger räddningen till Thierry Omeyer. Men Paris med bollen och en timeout med 28 sekunder kvar.

Bollen rullades runt och Nikola Karabatic gick på avslut. I block och med frikast som resultat. 13 sekunder kvar.

Start från högersidan, via Nikola i mitten som drar isär och lägger för Daniel Narcisse. Han flyger, skjuter och sätter bollen till 23-23 med 7 sekunder kvar av matchen. Timeout Vardar.

Vardar startar med boll, Dujshebaev trycker på från H9 och ger Cupic ett orimligt bra läge från högerkanten. Han sätter bollen över höften på Omeyer och Vardar vinner Champions League 2016/17.

Paris SG – Vardar 23 – 24 (12-11)

Paris
Nikola Karabatic 5, Mikkel Hansen 4, Daniel Narcisse 4, Luc Abalo 3, Nedim Remili 3, Uwe Gensheimer 2, Luka Stepancic 2

Vardar
Timur Dibirov 7, Luka Cindric 3, Vuko Borozan 3, Ivan Cupic 3, Alex Dujshebaev 2, Daniil Shishkarev 2, Joan Canellas 2, Mijajlo Marsenic 1, Ilija Abutovic 1