Två dagar till historiskt avkast

Anton Lindskog, IFK Kristianstad. Foto: Viktor Ljungström

På onsdag drar herrarnas Champions League igång med matchen mellan IFK Kristianstad och KIF Kolding København. För Kristianstad är det den första matchen någonsin i Champions League, till skillnad från Kolding som nått åttondelsfinal de senaste två åren.  

”Mayden voyage for the young scandinavians” är rubriken på artikeln om nykomlingarna på ehfcl.com. För första men troligen inte sista gången, spelar Kristianstad i Champions League. Efter att ha rankats som ett av de 16 bästa lagen i Europa sett till publiksiffra, prestationer, tv-avtal i landet och arena, är de nu tre dagar ifrån att kasta igång gruppspelet för de högre rankade grupperna A och B i turneringen.

Även om Kristianstad på pappret är ett starkt lag i Sverige, vilar nästan inga förväntningar på spelarnas axlar. I och med den extremt tuffa gruppen förväntas inga skrällar och visionen om att gå långt i turneringen verkar inte finnas tillräckligt för att prata om det. Kristianstad möter Barcelona, Kielce, Vardar Skopje, Rhein Neckar Löwen, Kolding, Szeged och Montpellier i grupp B, där 6 av 8 lag går till åttondelsfinal (undantag vinnaren av gruppen som går direkt till kvartsfinal).

Hoppas på bra stämning

”Vi hoppas skapa minnesvärda arrangemang i arenan och kunna roa våra supportrar med snabb och kreativ handboll” säger Kristianstads klubbchef Nikolas Larsson till ehfcl.com. Nikolas säger även att det är viktigt steg för att växa som klubb. Med andra ord prioriteras inte resultaten i första hand.

KIF Kolding har än så länge spelat 3 matcher i den inhemska ligan, med två vinster och 1 förlust. Laget har tappat Kim Andersson (Ystad) som ersatts av Konstantin Igrupolo ifrån Füchse Berlin men i övrigt är truppens spelare densamma som föregående säsong med bland annat svenskarna Lukas Karlsson och Martin Dolk. Förra säsongen åkte laget visserligen ut i åttondelsfinal, men kom tvåa i gruppspelet efter att ha vunnit mot både Flensburg och Wisla Plock samt spelat oavgjort mot Barcelona.

Kristianstads trupp bantades av lite inför säsongen med bland andra Markus Olsson (Skjern) och Jonathan Stenbäcken (Lemgo) som ersatts av bland andra Iman Jamali ifrån Veszprem och Rickard Hanish ifrån Hamburg. Laget har börjat Elitserien stabilt med klar vinst mot Drott som egentligen inte säger särskilt mycket om Kristianstads form. Desto mer har träningsmatcherna på försäsongen visat då man slagit bland annat GOG ifrån Danmark och kommit tvåa i en träningsturnering i Skopje.

Med 5000 Kristianstadsupportar i arenan kan vad som helst hända på onsdag. Matchen ser ni live kl 19:00 på Viasat 16 eller Viaplay. Alla matcher från Champions League kan i efterhand ses på ehftv.com.