Svensk herrhandboll faller – och tappar plats i EHF Cupen

Kristianstad Champions League IFK Kristianstad-Rhein-Neckar Löwen Förlust för Ola LindgrenFoto Tommy Holl IBL/AOP

Sverige tappar i Europarankingen på herrsidan och faller till plats 15 vilket innebär att en plats i EHF Cupen nedgraderas till Challenge Cup.

EHF har publicerat rankingen för 2018/19 i Europacuperna, alltså Champions League, EHF Cupen och Challenge Cup. Listan avgör hur många platser respektive nation tilldelas i de olika cuperna, där det såklart är allra mest åtråvärt att få spela i Champions League.

Rankingen baseras på resultat i cuperna under 2014/15, 2015/16 och 2016/17. För svensk herrhandboll är det dyster läsning. Sverige faller från plats 11 till 15 och bara Belgien gör ett större ras (21->26) på hela rankingen.

Konsekvensen är stenhård då en mycket viktig gräns går mellan plats 13 och 14. Där skiftas nämligen en plats i EHF Cupen mot en i Challenge Cup så Sverige tappar nu sina två EHF-platser och får nu istället bara en. Istället blir det alltså således två platser i Challenge Cup. Den enda platsen i Champions League är oförändrad.

En stor förlust för den svenska herrhandbollen som vi väl kan säga främst bygger på två faktorer:

-Svenska klubbar tackar många gånger nej till spel i Europa, oftast med hänsyn till den årliga budgeten.
-Svaga resultat.

Sverige ligger nu inom samma grupp nationer som exempelvis Nederländerna, Turkiet, Finland, Israel och Belgien. Återstår att se hur Svensk Elithandboll hanterar detta då det är en riktig väckarklocka.

Den stora vinnaren är Spanien som passerar Ungern upp på plats 2 och där med också får två platser i Champions League. En annan vinnare är Makedonien som mycket tack vare framgångarna för Vardar klättrar upp till plats 7 och där med får tre platser i EHF Cupen från 2018/19. Slovenien är den stora förloraren i det fallet.

Här hittar ni hela rankingen:

LÄNK: Ranking for 2018/19

Om ni är intresserade av att förstå hur poängen räknas ut kan ni ta er an detta dokument:

LÄNK: Ranking and seeding