Sandell hetaste svensk i Champions League: ”Hade jag inte trott inför säsongen”

Lukas Sandell, Elverum. Foto: Elverum Håndball

I Ystads IF var Lukas Sandell den ständige tvåan på sin position bakom Kim Andersson. Inför årets säsong flyttade därför högernian till Elverum och man kan lugnt säga att 21-åringen har gjort succé. Sandell är den svensk som gjort flest mål i Champions League under hösten och är dessutom Elverums bäste målskytt i ligaspelet. – Det är klart att det är häftigt, det hade jag inte trott inför säsongen. Men det har gått väldigt bra, både för mig och laget, säger Lukas Sandell till Handbollskanalen.

Det tog aldrig riktigt fart för Lukas Sandell i Ystads IF. Visserligen gjorde den kvickfotade högernian många väldigt bra prestationer, men oftast fick han ändå stå i skuggan av Kim Andersson och utvecklingen hämmades. Därför tog 21-åringen beslutet att flytta utomlands och till Elverum, en av Skandinaviens största klubbar. Efter halva säsongen kan man lugnt säga att det har gått bra – Elverum har slagit klubbens poängrekord i Champions League och i ligaspelet har laget häng på förstaplatsen.

– Allting har varit mycket bättre än jag trodde att det skulle vara. Ligan är bättre än jag trodde och Champions League har varit fantastiskt kul, en sjuk upplevelse. Otroligt nog tog vi oss inte vidare på 13 poäng, historiskt sett är vi det lag som tagit flest poäng och ändå inte gått vidare. Men vi är väldigt glada ändå och jag är glad över hur jag och laget har presterat, berättar Sandell för Handbollskanalen.

Klubbens tidigare poängrekord i Champions League var tio poäng och i år spelade Sandell och hans lagkamrater alltså ihop 13. Med det hamnade laget en poäng bakom Dinamo Bukarest och Wisla Plock och framför bland andra Adamar Leon.

– Många matcher har vi avgjort i de sista sekunderna och det har varit samma spelare varje gång: Simen Holand Pettersen, född 1998. Det är en väldigt stor talang.

Men det är inte bara Simen Holand Pettersen som imponerat hos Elverum. Lukas Sandell är med sina 46 mål klubbens näst bäste målskytt i Champions League, dessutom är han den svensk som gjort flest mål i CL så här långt under säsongen. Spelare han ligger före i skytteligan är bland andra Rhein-Neckar Löwens Jannik Kohlbacher.

– Jag gillar att ta för mig och att ta ansvar och det har jag gjort, samtidigt som vi har hittat ett spel som passar mig bra. Vi är ett lag som spelar med högt tempo, mycket växelspel och vi kontrar jättemycket. Det passar mig som handen i handsken. Vi får ut det mesta av varandra och så har vi ”Micke” (Mikael Apelgren, reds, anm) som tränare och han är sjukt duktig på de små detaljerna.

Hemma i Sverige ansågs Lukas Sandell länge vara en stor talang, men nu menar han själv att talangstadiet är förbi.

– Jag har ändå gjort fem eller sex säsonger på seniornivå och startar varje match här i Norge, så jag tror inte att jag räknas som talang längre. Innan har jag gjort mina inhopp, men nu är jag startspelare och med på riktigt, säger han och fortsätter.

– Jag känner att jag bara växer av det. Så mycket matcher som jag har spelat så här långt under säsongen spelade jag inte under hela förra säsongen i YIF. Vi har dessutom en duktig mental tränare som hjälper oss hela tiden.

En annan anledning till varför det har gått så bra har med flickvännen Elise att göra.

– Jag har haft henne här hela tiden och hon har hjälpt mig med allt. Vi trivs väldigt bra i staden också, även om här inte är så mycket att göra. Men å andra sidan är handbollen väldigt stor, så det är som i Ystad, säger Sandell, som trots närheten till Trysil inte har åkt skidor ännu.

– Jag kan nog räkna på en hand hur många lediga dagar vi har haft sedan jag kom hit, så det har inte blivit läge. Men vi har bokat en resa till Trysil i februari.

Nu blir det åtminstone lite vila för Lukas Sandell och hans lagkamrater då norska ligan går på uppehåll. 21-åringen tror på en fin andra halva av säsongen.

– Vi har en ung trupp där alla är ambitiösa och vill framåt. Vi har dessutom väldigt kul ihop, så jag tror att det kommer att gå bra.