Så blir nya Champions League – Sverige riskerar tappa plats

Köln arrangerar Final four, 30–31 maj 2010. Foto: Ingrid Anderson-Jensen, www.nordlyset-fotografie.com

EHF presenterade under fredagen sina planer för Champions League och det är stora förändringar på gång.

Champions League planeras få ett nytt format från 2020 när ett nytt avtal ska vara på plats vad gäller TV- och marknadsrättigheter. EHF presenterade idag förslaget som kan bli ett hårt slag mot svenska klubbar som aspirerar på en plats i Champions League.

Förslaget innebär nämligen att dagens 28 lag blir 12, med reservation från EHF att det även kan bli 16. Enligt förslaget ska det vara 8 nationsvinnare från Europas toppligor och 4 wild cards. Det innebär alltså att det ser mörkt ut för svenskt vidkommande då EHF:s ranking av ligor i Europa ser ut såhär:

1. Tyskland
2. Ungern
3. Spanien
4. Frankrike
5. Polen
6. Danmark
7. Slovenien
8. Makedonien
9. Kroatien
10. Portugal
11. Sverige
12. Rumänien
13. Schweiz
14. Ukraina
15. Vitryssland

Med antagandet att EHF går genom sin egen ranking skulle alltså de 8 främsta ligorna bidra med sitt bästa klubblag. Därutöver skulle 4 wild cards delas och där skulle Sverige förvisso kunna vara med men isåfall kämpa mot storklubbar i Tyskland, Frankrike, Ungern, Ryssland, Vitryssland med flera.

Det är alltså inte klart om EHF kommer gå på denna ranking, men det är intressant ur det perspektivet att svenska klubbar ofta tackar nej till spel i Europa. Det innebär att Sverige tappar på denna ranking men där avståndet upp till Makedonien på åttonde plats inte är särskilt stort. Sverige har i 17/18-rankingen 34.00 i coefficient medan Makedonien ligger på 39.56. Tyskland har 139.83 och en liga som Danmark har 64.33. Det är alltså inte helt omöjligt att avancera upp på rankingen, om lagen bara presterar i Europa.

I förslaget på nytt spelformat i Champions League blir det alltså en grundserie med 12 lag och totalt 22 omgångar. De 8 främsta går vidare till kvartsfinal och sedan följer som vanligt Final4.

Det är dock inte bara Champions League som förändras. Även de övriga tävlingarna i Europa genomgår förändringar från 2020 om EHF klubbar sina förslag. Här sammanfattar vi de andra klubbtävlingarna i Europa:

EHF-cupen Herrar

Byter namn till European Handball League och dagens 16 lag i EHF-cupen blir 24. EHF menar på att fler lag isåfall får spela i Europacup men eftersom de samtidigt drar ner i Champions League blir så inte fallet.

De 24 lagen fördelas i 4 grupper med 6 lag i varje och de 4 bästa går vidare till åttondelsfinal.

Challenge Cup Herrar

EHF meddelar inga stora förändringar mer än ett namnbyte till EHF Cup, alltså det som EHF-cupen idag heter.

Champions League – Damer

Här behåller EHF samma antal lag, 16 stycken. Däremot blir dagens 4 grupper om 4 lag istället 2 grupper om 8 lag. Det innebär 14 matcher i gruppspelet där de 4 bästa i varje grupp går vidare till kvartsfinal och därefter följer Final4.

EHF-cupen Damer

Skiftar namn till Women’s European Handball League och spelas precis som dagens EHF-cupen på damsidan.

Challenge Cup Damer

Skiftar namn till EHF Cup och spelas precis som dagens Challenge Cup på damsidan.

I veckan skrev EHF ett avtal med Forum Club Handball som är storklubbarnas egen organisation och det meddelas att det ”will pave the way for the introduction of new competition formats from 2020.”, som EHF uttrycker det.