Vardar är mästare i Champions League och bakom framgångarna står en spansk doldis i form av Raúl González Gutiérrez.
I januari 2014 satte sig Vardars extravagante ägare och finansiär, ryssen Sergej Samsonenko, ner vid sitt mötesbord i Skopje. På andra sidan satt en spansk 44-åring som fram till dess aldrig haft huvudansvaret i en klubb och som knappt någon utanför den spanska handbollskretsen hört talas om.
Raúl González Gutiérrez.
Samsonenko hade under hösten sparkat Zoran Kastratovic från tränarposten och makedonen Andon Boskovski hade fått ta över temporärt. Med Samsonenko själv som assistent. Nu satt den stenrike ryssen med en av sina tre kandidater till att ta över framför sig och uppenbarligen imponerade Gonzalez. Han fick jobbet.
Där startade en resa som alltså 3,5 år senare har givit tre raka makedonska guld, dubbla vinster i SEHA League och som kronan på verket, guld i Champions League 2016/17. En stor pengapåse är såklart del i förklaringen men här finns också ett taktiskt geni bakom som sällan får de stora rubrikerna.
Raúl González Gutiérrez.
Han är född 1970 i Valladolid och fostrades i ACD Michelin, en klubb som bildades 1975 genom att däcktillverkaren finansierade ett handbollslag. Sommaren 1991 gick dock satsningen i graven och istället grundades BM Valladolid som tog över platsen i seriesystemet. De anställde Manolo Cadenas som tränare från TEKA Cantabria och Raul Gonzalez, då 21-årig mittnia, fick en skicklig läromästare.
De gjorde några skapliga säsonger men den ekonomiska verkligheten var bister och de hade ett tag den lägsta budgeten i hela ligan. Cadenas lämnade klubben sommaren 1995 och ersattes av Juan Carlos Pastor. Där fick de verkligen stabilitet på tränarfronten då Pastor stannade till 2013 då han lämnade för Pick Szeged.
Raúl González Gutiérrez blev klubben trogen ända fram till 2005 och har bland annat ett par cuptitlar i Spanien samt spel i OS 1996 på sitt spelarmässiga CV.
Som 35-åring lade han skorna på hyllan och plockades in som assisterande tränare i Ciudad Real bakom en viss Talant Dujshebaev. Tillsammans ledde de Ciudad fram till 2011 och vann exempelvis Champions League tre gånger samt spanska ligan fyra gånger. Exempel på spelare som passerade genom Ciudad under den här tiden är Arpad Sterbik, Kiril Lazarov, Olafur Stefansson, Mirza Dzomba, Jonas Källman och Siarhei Rutenka.
När storklubben gick i konkurs flyttades projektet över till Atletico Madrid och så även tränarparet Dujshebaev/Gonzalez. Här kryddades truppen med Ivano Balic och de vann Super Globe 2012. Många vill senare hävda att det förvisso var Dujshebaev som var ansiktet utåt och stod för showen men att där fanns en annan bakom som stod för tänkandet och det taktiska ingenjörskapet.
Raúl González Gutiérrez.
Sommaren 2013 gick även Atletico Madrid i konkurs och duon blev utan kontrakt. Det dröjde ett halvår för de båda att landa i nya klubbar: Dujshebaev i Vive Tauron Kielce och Gonzalez i Vardar. The rest is history.