Pettersson och Bergendahl mästare efter sagolik förlängning

Daniel Pettersson. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Det var rafflande, känslosamt och intensivt. Efter en briljant förlängning vann Oscar Bergendahl och Daniel Petterssons Magdeburg Champions League-finalen med 30-29 mot Kielce.

Det snackades om en nagelbitande finalmatch mellan Magdeburg och Vive Kielce – och det var precis vad publiken bjöds på. Lagen följdes åt under den första halvleken, som innehöll en mängd känslor och en inramning värdig en Champions League-final.

Magdeburgs Gisli Kristjansson skadade axeln olyckligt under gårdagens semifinal, och ingenting tydde på att han skulle kunna spela finalen idag. Men så ska man aldrig räkna bort en isländsk viking. Kristjansson hoppade inte bara in i finalen, utan bidrog dessutom med tre vackra mål under den första halvleken – något som inte borde vara möjligt.

Den första halvleken avslutades med två blixtsnabba mål. Först gjorde Oscar Bergendahl 13-14, som sedan följdes av att Arkadiusz Moryto lyckades få in 13-15 på slutvisslan.

Dramatisk andra halvlek

Kielce fick en strålande start på den andra halvleken. Magdeburg hade svårt att få stopp i försvarsspelet, vilket gjorde att det polska laget gick upp till 14-18. Tysklaget fick dock bättre ordning på spelet under halvlekens gång och jobbade sig sakta närmare.

Den andra halvleken tvingades avbrytas med 15 minuter kvar. Enligt uppgifter från Viaplay ska en journalist ha drabbats av hjärtproblem. Läkare var snabbt på plats och personen i fråga fick vård på läktaren. Efter matchen kom Europeiska Handbollsförbundet med det tragiska beskedet att Kotwica gått bort.

Matchen kunde återupptas efter 20 minuter och Magdeburg var snabba med att kvittera. Daniel Pettersson var sedan starkt bidragande till att Magdeburg kunde gå upp i ledning. Han började med att göra mål och därefter assisterade han vackert till Christian O’Sullivan som satte 25-24.

Med drygt en minut kvar av matchen genomförde O’Sullivan ett felaktigt byte, vilket gjorde att han fick sin tredje utvisning i matchen och tilldelades ett rött kort. Med 33 sekunder kvar av matchen gjorde Michael Damgaard 26-26 och 18 sekunder senare tog Kielce tog timeout.

I matchens sista anfall räddade Nikola Portner i Magdeburgmålet Dujshebaevs skott, vilket gjorde att det krävdes en förlängning för att skilja lagen åt.

Magdeburgs sagolika förlängning

Magdeburg genomförde en strålande och nästintill felfri förlängning och vann tillslut matchen med 30-29 efter en osannolik avslutning.

Magdeburg tar därmed hem Champions League för första gången sedan 2002. För Daniel Pettersson och Oscar Bergendahl är det första Champions League-titeln i karriären, precis som det var för Jamina Roberts på damsidan. Pettersson gjorde ett mål i en match som han spelade varje minut av, medan Bergendahl bidrog med ett mål och ett framgångsrikt försvarsspel.