Montpellier fixade helfransk skrällfinal – slog ut Vardar efter slutdramatik

Foto: Angela Grewe

Den franska ligatvåan fortsätter att fälla jättar. Först var det Barcelona, sen Flensburg, nu Vardar. Montpellier höll tag i matchen från start och vann med 28-27. Nu väntar en fransk final mot Nantes imorgon.

Den andra semifinalen tar vid där den första slutade – med skrällaget i ledning och målvakter som inte kommer upp i nivå. Franska Montpellier börjar halvleken starkast och tar ledningen med 3-1 efter 7 minuter genom Valentin Porte på kontring.

Det bjuds en jämn halvlek såhär långt och lagen växlar mål med varandra, det smäller och smäller och smäller. Och precis som i matchen mellan Nantes och PSG bjuds det heller inte här på några räddningsprocent som blir tatueringar.

Enligt statistiken räddar Sterbik 1 av 12 skott innan han byter ut sig själv mot Milic i den 23:e minuten. Då står det 11-9 till Montpellier. Men inte heller Milic får tag på bollarna och inte ens ett numerärt överläge i spel 6 mot 4 i två minuter ger Vardar tillräckligt med momentum att komma ikapp.

Istället drar fransmännen iväg ytterligare innan halvtidsvilan och Porte sätter 14-11 i sista sekunden, hans sjätte mål för halvleken. I paus står målvakterna på häpnadsväckande 7% för Vardar och 15% för Vincent Gerard i Montpellier.

Cindric drar upp världsbäst-tempo och sätter tre bollar i början av andra. Även Karacic gör sitt och räddar ett skott på öppet mål och har därmed gjort lika många räddningar som målvakterna i Vardar efter 7 minuter in i andra. Men Montpellier håller undan. Tills Milic börjar rädda.

Den 200 centimeter långa och drygt 130 kg tunga serben i mål börjar täppa till hela målet. Men Vardar kommer fortfarande inte ikapp när det närmar sig. Melvyn Richardson skjuter iväg Montpellier varje gång. 23-21 efter 23 minuter.

Nantespubliken klappar i takt till ”Yeah, Yeah, Montpellier”. De vittras chansfinal där båda lagen vet att de har chansen att ta ett väldigt oväntat Champions League-guld.

Men i slutet försvinner vittringen. Två mål upp för fransmännen blir till helt lika när det återstår en minut. Melvyn Richardson hoppar upp, skjuter i ribban. Publiken ställer sig upp. Nytt anfall Montpellier. Då kliver fixstjärnan, handbollens Messi, Diego Simonet fram och sätter 28-27 med 20 sekunder kvar.

Vuko Borozan missar sista skottet utanför för Vardar. Montpellier till final!