Martin Frändesjö: Ödeshelg för IFK Kristianstad och IK Sävehof i Champions League

Martin Frändesjö. Foto: Karl Nordlund/Viasat

Det är något av en ödeshelg för våra lag i Champions League. För Sävehof är det vinna eller försvinna som gäller i danska Esbjerg. Kristianstad har visserligen inte kniven på strupen på samma sätt, de sitter innan helgens omgång på sjätte och sista slutspelsplatsen med åtta matcher kvar.

Om vi tittar på det kvarvarande schemat så är de kommande hemmamatcherna mot Pick Szeged och Brest oerhört viktiga. För det är på hemmaplan avancemanget kan säkras. Kristianstad har både Celje och Zagreb kvar på bortaplan, de två lag som i dagsläget ligger efter dem i tabellen. Och i Zagrebs fall är de klart förbättrat sedan avskedet av tränaren Vujovic. Kristianstad har inte samma truppbredd som i fjol och sliter nu med det täta spelschemat.

IFK Kristianstad – ett skyltfönster för nordiska spelare

Skillnaden mot fjolårets upplaga är att då blommade flera spelare ut under sitt andra år i klubben. Till den här säsongen försvann flera av nyckelspelarna. Omsättningen har varit stor. Det tar tid att spela ihop ett starkt kollektiv, och den tiden finns inte alltid. Plusvarianterna har varit fantastiske målvakten Nebojsa Simic, Jerry Tollbring som fortsätter att utvecklas samt Philip Henningsson som tagit för sig på ett fantastiskt sätt. Det är redan klart att Tollbring kommer att lämna för Rhein-Neckar Löwen, och det skulle förvåna om Simic blir kvar. Då återstår i princip bara Albin Lagergren av laget som inledde fjolåret (Leo Larsson och Richard Hanisch är ytterligare två).

Även om Kristianstad tagit stora kliv de senaste åren, måste de förhålla sig till sin plats i näringskedjan och acceptera att de tappar framstående spelare. Exempelvis är helgens motståndare Pick Szeged ett snäpp över i nämnda kedja. Detta innebär att Kristianstad måste rekrytera smart. Klubben har främst koncentrerat sig på den nordiska spelarmarknaden, vilket har visat sig vara en framgångsrik strategi. Dels ekonomiskt, men även för att nordbor generellt kommer in i kollektivet snabbare än spelare från andra handbollskulturer. De nordiska spelarna ser numera Sverige och Kristianstad som ett bra skyltfönster och en språngbräda vidare i karriären.

Undantagen som bekräftar regeln finns givetvis. I fjol lyckades Ola Lindgren & co hitta Iman Jamali utanför de nordiska gränserna, och han blev en fullträff. Efter dennes flytt till vitryska Meshkov Brest försökte man fylla hålet med bland annat Alexander Tatarintsev, men ryssen har så här långt blivit en flopp.

Om vi jämför årets lag med fjolårets är även överraskningsfaktorn borta, laget är kartlagt på ett helt annat sätt. Så sammantaget är Kristianstad ännu inte lika konkurrenskraftigt denna säsong.

All press på danskorna

Sävehof har tvärtom ett starkare och mer namnkunnigt material i år sedan man plockat hem Jamina Roberts och fått tillbaka Ida Odén efter att hon blivit mamma. Mycket talar dessvärre för att laget missar avancemang för första gången på fyra år.

Efter den sensationellt starka inledningen med seger över Larvik på bortaplan har prestationerna pendlat och nu måste laget besegra Esbjerg på bortaplan för att gå vidare. Skulle Sävehof vinna så är det en veritabel succé. Skulle de förlora är det inget fiasko. Framförallt på grund av att de hamnade i en betydligt jämnare och tuffare grupp det här året.

I fjol grundlade de avancemanget med att slå polska Lublin två gånger. I år fanns inte samma räddningsplanka, särskilt inte efter att Krim visade sig vara klart bättre än de flesta trodde. Esbjerg måste hållas som klara favoriter i söndagens match. Men det är danskorna som har all press på sig att gå vidare, och kan därför vara mer nervösa. Lyckas Sävehof ta sig an uppgiften som att de har allt att vinna finns en skräll inom räckhåll.

Då kan Sverige flytta fram positionerna ytterligare på den internationella handbollsscenen.

– Martin Frändesjö

Sändningstider

Lördag 19:e november
18.00, TV3 Sport HD/Viaplay: Kristianstad – Pick Szeged

Söndag 20:e november
14.55, TV3 Sport HD/Viaplay: Esbjerg – Sävehof