Martin Frändesjö: Kantstjärnan påminner mig om Hajas

Martin Frändesjö. Foto: Karl Nordlund/Viasat

Vi har en stolt tradition av skickliga kantspelare i svensk handboll. Och nu har vi fått fram ännu en lysande stjärna. För det är något självklart med Kristianstads Jerry Tollbring. Det finns inga frågetecken när han spelar handboll. Han går rakt in i situationerna, utan att reflektera, och handlar ofta på instinkt. Tollbring påminner mig lite om den som jag håller som vår främsta kantspelare på herrsidan – Erik Hajas.

I hård konkurrens givetvis. Tollbring, liksom Hajas på sin tid, sätter bara dit bollarna. Han trixar inte i onödan. Många kantspelare lockas in i den exotiska världen med skruvar och flippar. Men för Tollbring ska bollen bara in. Det spelar ingen roll hur.

”Tollbring rör sig som en legendarisk sovjetisk balettdansör”

Anledningen till att jag håller Hajas högst är först och främst hans målsinne och målen han gjorde kostade laget ingenting. Det var blixtsnabba kontringar uppblandat med hög procent på kantavsluten. Det är alltid skönt att ha en sådan spelare i sitt lag. I dagens handboll krävs det dock mycket mer för att göra de kontringar som Hajas ofta gjorde. Det organiserade hemlöpet är på en helt annan nivå, och hela spelet har mer flutit ihop. Och i den moderna handbollen passar Tollbring in perfekt med sitt följsamma spelsätt. Han är väldigt koordinerad, och rör sig nästan som Rudolf Nureyev (legendarisk sovjetisk balettdansör). Allt flyter bara på och det är få kantspelare som har den egenskapen.

Försvarsspelets utveckling – ”Förr kunde man skämtsamt ”vila” på sin kant”

Förbättringspotentialen finns i försvarsspelet. Samtidigt är han begränsad av sin storlek och ibland kan det bli lite problematiskt när motståndaren väljer att lägga sin stora linjespelare brett ut mot kanten. Samtidigt tror jag att tränare generellt tycker det är en bonus att ha en spelare som Jonas Källman, som kan hjälpa till på flera positioner i både försvars- och anfallsspelet. Blaz Janc i Celje är en annan, som jag håller som världens i dag bästa kantspelare, är en annan av den typen. Lite större och kraftigare hybridspelare som både kan spela niometer och även användas som tvåa i försvaret. Sedan finns det andra sorten som exempelvis Tollbring och dansken Anders Eggert.

Just försvarsspelet har blivit mer komplext. Förr kunde man skämtsamt ”vila” på sin kant. I dag spelar till exempel Källman tvåa i försvarsspelet och då finns det möjlighet att låta en hårt belastad niometare ta hand om ettapositionen. Men att spela etta i dagens försvarsspel är betydligt mer betungande i dag än för säg sex, sju år sedan. I dag stjäl ettorna mer bollar, tar fler offensiva foul och jobbar överhuvudtaget över större ytor. I anfallsspelet håller kantspelaren i större utsträckning sin bredd, och kommer mer sällan in på övergångar, även om det händer. Han eller hon ska inte ta så mycket yta från niometaren. Dock ska de sätta sina lägen. Och det var något som Bengan Johansson pratade mycket om redan på sin tid. Målvakterna är generellt sämre på att hindra kantskott, det är en duell som kantspelaren ofta vinner och procenten är väldigt hög. Det räcker med att titta på herrarnas Champions Leagues skytteliga för att bekräfta den teorin. Inför veckans omgång toppade tre kantspelare, med dansken Magnus Grubb Bramming som etta före tysken Uwe Gensheimer och där efter tjecken Jacub Hrstka. Tollbring ligger med sina 27 mål på en elfte plats.

Damlandslagets statistik kan förbättras med lovande och intressanta kantprofiler

I damernas skytteliga råder emellertid omvända förhållanden, där är endast en av topp-fem kantspelare. Det är också en trend vi såg under OS i Rio. Där gjorde kantspelarna i damturneringen mål på 52 procent av sina skott. Att jämföra med herrarnas 67 procent. Kollar vi sedan på svenska damlandslagets statistik så satte de endast 44 procent av sina kantavslut och var bland de sämsta lagen med den siffran. Tvärtom var det med de svenska kantspelarna på herrsidan, de hade hela 79 procent på sina avslut och var bäst av alla länder med den siffran. Här finns med andra ord alltså en stor utvecklingsmöjlighet för Henrik Signell och hans lag.

Under hösten har det givits tillfälle att slipa på detta då tre av fyra kantsexor i kommande EM-slutspelet representerar Sävehof i Champions League. Av dem sticker unga Olivia Mellegårds spelstil ut. Hon är en attackspelare som älskar att gå på genombrott, med härlig speed och explosiva tempoväxlingar. Skickliga Loui Sand utvecklas fortfarande och har fin form från årets Champions League. Den tredje är högersexan Emma Ekenman-Fernis som haft en våldsam utveckling, och ligger på delad andraplats i Sävehofs interna skytteliga med 18 mål tillsammans med just Sand. Leder totala skytteligan gör högersexan Linn-Kristin Koren Riegelhuth från Larvik (31 mål), och henne måste Sävehof se upp med denna helg. Skulle Sävehof lyckas upprepa sin vinst från lagens första möte, kan de skaffa sig ett väldigt bra utgångsläge. Men Larvik är klart förbättrat sedan sist. Koren Riegelhuth blev för övrigt petad från den norska EM-truppen. Det säger en hel del om konkurrensen i det norska landslaget.

Tuff utmaning väntar för IFK Kristianstad

Tollbring och Kristianstad reser till Vitryssland för match mot Brest. Skåningarna genrepade med att få stryk i Alingsås med sex bollar. Nu möter de ett lag som, enligt mig, är den stora positiva överraskningen i årets Champions League. Brest har slagit Zagreb borta, Rhein-Neckar Löwen hemma och har pressat flera andra topplag. De är ett riktigt bra lag som bland annat innehåller en av världens längsta spelare i Dainis Kristopans, som väger 135 pannor fördelat på 215 centimeter. Trots det är han ganska rörlig. Löwens bastante svensk, Kim Ekdahl Du Rietz som mötte Kristopans i sitt försvarsspel, såg nästan ut som en liten pojk i jämförelse. Kristopans är förövrigt klar för Makedonska Vardar Skopje till nästa säsong där han ska ersätta Alex Dujshbaev som går till sin pappas klubb, Champions League-mästarna Kielce.

I laget återfinns även Kristianstads stora stjärna från i fjol, Iman Jamili samt ryske Pavel Atman. Med andra ord, att spela borta i Vitryssland blir en betydligt tuffare uppgift än en bortamatch i Alingsås, därför har jag svårt att se hur Kristianstad ska få med sig någon poäng från den här omgången.

– Martin Frändesjö, TV3 Sports handbollsexpert

TV-tider

Lördag 12:e november:
17:25, TV3 Sport HD/Viaplay: Brest – Kristianstad, Champions League

Söndag 13:e november:
14:45, TV3 Sport HD/Viaplay: Sävehof – Larvik, Champions League

Kommentatorer: Robert Perlskog och Martin Frändesjö.