Lucas Pellas: ”Känner så klart stolthet”

Lucas Pellas, landslagsliraren är klar för Montpellier. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Mitt under pågående EM fick Lucas Pellas tydliga propåer från en fransk storklubb. Det ena har gett det andra de senaste åren för kantspelaren som nu gjort klart med Montpellier.

– Man känner så klart stolthet, sen är det svårt att fatta att det gått så fort, säger han till Handbollskanalen.

Det är en dag i serielunken, dagen efter Lugis seger över Önnered. Ändå vaknade Pellas till ett nytt liv. Nyheten om hans förestående flytt till Frankrike var ute och klar.

– Jag har drömt om det här sedan jag var liten, dessutom att få komma till en så pass stor klubb. De spelar Champions League och slåss i toppen av ligan, det ska bli sjukt kul, säger han.

Men drömmen var inte lika självklar när du kom till Lugi för några år sedan?

– Nej, det var inget jag hade tankar på då. De senaste ett och halvt åren har gått ganska så fort, först med uttagningen till All star-laget (Handbollsligan 2018/19, journ. anm.). Sedan fick jag följa med landslaget till Japan, fick chansen på riktigt i oktober och kom med i EM-truppen.

Vilka steg har du tagit spelmässigt?

– Som jag har sagt tidigare kom jag till Lugi som hade många duktiga spelare. Sedan har de successivt lämnat och jag har haft kvalitet för att ta mer plats. Lite kom fram förra året och lite nu, jag har blivit en målgörare och en ledare på planen. Sen har jag fått stort förtroende, vilket också har betytt mycket.

Julien Demarry, Montpelliers klubbpresident låter meddela, via MHB:s hemsida, att han ser ”stor potential” i det svenska nyförvärvet.

Pellas kommer till ett lag med tydlig profil och kontinuitet, tränaren Patrice Canayewr har över 30 år på samma post.

– Det jag vet om varför jag fått chansen är att de gärna tar in yngre spelare som inte så många har koll på och slipar till topplirare. Jure Dolenec som är en av Europas bästa högernior har varit där, säger 24-åringen.

Hur ser konkurrensen ut på vänstersex?

– Grebille (Mathieu) som är där nu ska lämna för PSG. Det betyder att jag och Descat (Hugo) ska slåss om platsen. Han har flera år på nacken men jag ser att det finns tid för mig att spela, säger Pellas om hur det kan se ut i det nya laget.

– De har en klar bild och filosofi. Ryktet går att de tränar väldigt, det ska bli kul att få se och testa på det.

I februari gör han det första besök för att kolla läget med Montpellier som lag och stad. Lugi får släppa ännu en nyckelspelare utomlands, vilket bara var en tidsfråga med Pellas utveckling och öppna skyltfönster i landslaget.

Flyttlasset går i rätt tid och till rätt land, menar han.

– I början kollade jag mest på den tyska ligan. Men de senaste åren har PSG, Montpellier och Nantes slagit sig in på den stora scenen. Dessutom är det ett lite attraktivare land – geografiskt, med väder och infrastruktur.

— Nu har jag valt en stad i södra Frankrike, kan bo vid vattnet med allt vad det innebär, ler Pellas.

Nyss hemkommen från EM där du kom in och gjorde skillnad – vad betyder den prestationen för dig?

— Det ger verkligen mycket, en extra boost att jag kan prestera i rätt läge. Just nu vill jag verkligen gå all in på min handbollskarriär, säger han.