Claes Hellgren: ”Svårt att inte hylla Kristianstads organisation”

Claes Hellgren. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

De ”färdiga” spelarna lämnar för tuffare ligor. IFK Kristianstad har än en gång fyllt på spelarstallet för att mäta krafterna i Champions League. – De står så bra nationellt, men det är nu resan börjar, säger Claes Hellgren till Handbollskanalen.

– Jag har svårt att inte hylla Kristianstads organisation under de tre-fyra sista åren. Att hålla så hög nivå ger beröm till Ola Lindgren, Jesper Larsson och alla runtomkring, fortsätter Viasats Expertikon.

Vad Kristianstads utflyttade spelare kan prestera har Albin Lagergren i Magdeburg redan visat prov på. På lördagkvällen är det de sju nyförvärvens tur, plus stommen som stannat att ge sig i kast med årets internationella spelstart.

Claes Hellgren värderar mästartruppen 2018/19 just utifrån de stora förändringarna ut och in.

– Det är så himla lätt att tycka och tänka. Lagergren har lämnat och det kommer till en islänning (Teitur Einarsson) som ännu inte håller lika hög klass. Ändå håller Kristianstad nivån år efter år, det är bara att ta av sig hatten för Ola och Jesper som måste göra folk bättre under säsongen för att klara CL-nivån.

– Det handlar ju alltid om att ju mer de får spela tillsammans, desto bättre blir det och de kan slå lag med bättre spelare.

Kristianstads position i den europeiska näringskedjan utesluter kontinuitet under längre tidsföljder – på spelarsidan.

Det ställer ännu större krav på att pricka rätt med värvningarna, hitta tillskotten som köper träningstänket och passar in i lagbygget.

Vilket av årets nyförvärv blir viktigast i CL-perspektiv?

– Egentligen handlar det om att ha två spelare på varje plats. Både de som är på väg framåt och de som ligger bakom ska kunna växa. Man tänker ju ofta: hur ska det gå att ersätta men Tim Sörensen ersatte ju en norsk landslagskant (Kristian Björnsen) och nu har Halén (Anton) kommit för att ersätta Tim.

– Det är inga dåliga spelare som tar över men att kunna känna säkerhet också är otroligt bra, säger Hellgren.

Måstematch från start?
Kristianstad håller sig kvar i toppgruppen, slutade sjua och åtta de två första åren innan framgången som sexa och åttondelsfinal i våras.

Nu skvallrar förhandssnacket om en ännu tuffare tillvaro. Samtliga lag som Kristianstad möter slutade sexa eller bättre i förra säsongens gruppspel.

Vitryska Meshkov Brest som gästar arenan lördag kväll är i det avseendet den mest mänskliga motståndaren, sexa i parallellgruppen ifjor.

Hellgren har haft tentaklerna ute för att pejla läget:

– Jag har pratat lite med Manolo Cadenas som är en av mina kompisar. Efter det tror jag onekligen att det finns någonting där borta, men det är svårt att veta var de står. Framförallt tror jag att de kommer bli svåra att tas med på bortaplan, säger han.

För att komma in på hemma och borta, hur mycket betyder stödet från Kristianstadpubliken?

– Jag har suttit och tittat på fyra, fem matcher i Elitserien och framförallt är det publiktrycket som vår sport har. Inte så mycket för spelarna, men känslan är att det svårare att stå emot som domare och ta döma emot i 50/50-lägen.

Vilka nycklar ser du för Kristianstads del?

– Lite som platsannonsen för spelare som vill komma till Kristianstad. De ska ha viljan att springa mycket, handlar det om uppställt spel blir det svårt. Och så behöver de Olafur Gudmundsson, säger Hellgren.

Enligt Kristianstadsbladet talar dock mycket för att Gudmundssons vadskada gör att han missar matchen.

Claes Hellgren finns däremot på plats för CL-premiären. Han ser fram emot en spännande säsong med många godbitar till matcher.

– Jag tycker ju om Barcelona i både fotboll och handboll. Sen får jag inte förmånen att göra den matchen i Kristianstad, men jag njuter gärna i soffan och lyssnar till Johanna Ahlm.

Lördag 19.30 IFK Kristianstad–Meshkov Brest.
Matchen sänds direkt i TV3 Sport och Viaplay.