Kristianstad uddamålschockade Montpellier – Valter Chrintz matchhjälte i slutsekunden

Valter Chrintz. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån.

Stig-Tore Moens skottkraft, Valter Chintz oräddhet och Arnar Freyr Arnarssons krigande inne på linjen. Allt gick upp i en högre enhet, med Chrintz som glödande stjärna och avgörande i slutsekunden för IFK Kristianstad mot Montpellier HB.

Frågetecken som den dunkla formraden, tilltufsningar av tre olika lag i hemmaligan, rätades ut till utropstecken.

I en blandning av viss rutin och inarbetad vana från flera år av internationellt klubbspel, tillsammans med kraften av de som helt enkelt inte vet eller känner hinder (läs: Valter Chrintz) gick det vägen i en magisk afton för gästerna.

Montpellier må utsöndra en alla tecken på en detroniserad mästare, förlorade poäng inför de egna fansen mot en europeisk uppkomling var knappast planer som någon med hemmahjärta och lagmoral i det franska lagets färger kunde skriva under på.

Så blev det ändå, via en nervdallrande duell från start- till slutvisslan.

Före paus, närmast maniskt manusföljande av den tajta matchutvecklingens regi. Varken Kristianstad eller Montpellier hade dominans i sikte och enades välförtjänt om 16 lika halvvägs.

Efter halvtidssnacket, mer av det goda från hemmalagets elvamålsskytt Melvyn Richardson som ordnade tre måls ledning efter 40 minuter.

Kristianstad vägrade att ge sig, var ikapp få minuter senare och borgade lika mycket för spänningen i den härliga upplösningen.

Richardson utjämnade i början av matchminut 59, upprepade bedriften i Montpelliers sista försök. Till berättelsen hör också att gästerna drabbades av två utvisningar under slutfasen.

Kristianstad hade 25 sekunder på sig för att vinna båda poängen. Bollen sökte sig smått självklart till Chrintz. Ur obefintlig vinkel knorrade 18-åringen in 30–31 och jubelrusade för att möta lagkamraterna.

Lika ögonblicksvasst som avgörande för resten av CL-säsongen. Fortfarande befinner sig de orangea hjältarna under strecket, men vad är världsliga saker som målskillnad när Kristianstad-gymnasister presenterar sig på den stora scenen?

Montpellier HB–IFK Kristianstad 30–31 (16–16)