Kristianstad storskrällde mot Rhein Neckar Löwen

Anton Lindskog Foto: Viktor Ljungström www.viktorljungstrom.se

Ingen hade inför matchen kunnat förutspå vinst för Kristianstad som spelade en fantastisk handboll stora delar av matchen. Efter en felfri första halvlek och ledning med åtta bollar i pausvilan kunde Kristianstad till slut ta sin andra seger i Champions League, mot tyska serieledarna Rhein Neckar Löwen. 

Kristianstad började starkast och chockade Rhein Neckar Löwen redan i början av matchen. Bra försvarsspel resulterade i snabba kontringar och IFK gick upp i ledning 5-2 efter sex minuter spelade som tvingade fram en Time-Out av tyskarna. RNL:s coach Nikolaj Jacobssen försökte väcka sina spelare genom att skrika på dem och gav order om ett högt 3-2-1 försvar.

Kristianstad löste snabbt det offensiva försvaret och ledningen fortsatte växa. 5-3 blev 11-3 och världssjärnorna i Löwen slutade nu spela och började fokusera på domarna. Det var IFK:s dag och man gjorde mål på allt. Jamali bombade in mål och visade vilken klass han håller. Och när inte han kom till, backade O’Sullivan och resten av laget upp.

I mål i RNL stod Mikael Appelgren som inte gjorde en enda räddning på första halvlek. Skillnad var det för ett tag sedan då han endast släppte 20 bollar mot Kiel en hel match i den tyska ligan.

RNL försökte med allt, 5-1, 3-2-1 och 6-0, men Kristianstad fortsatte att pumpa in mål. Ledningen växte och blev totalt åtta bollar i halvtid, då man alltså gjort mål på 80(!) procent av skotten. Underskattning av Rhein Neckar Löwen? Nja, ur mina ögon en blandning av underskattning från RNL och en formidabel insats av Kristianstad.

Höll undan

Kommentatorerna på Viasat påminde om Sverige-Polen i EM 2012 då Sverige tappade en elvamålsledning till oavgjort och även publiken verkade nervösa som att de tänkte på den matchen. Så blev inte fallet. Även om det var ett annat RNL i andra halvlek såg Kristianstad lika avslappnade ut som i den första. Kristianstad fick bra utdelning på sitt skytte och även i underläge fem mot sex fick man hål på RNL.

Inte blev det sämre när Simic räddade var och varannat skott och publiken började ropa ”Simic, Simic, Simic”.

Som mest ledde Kristianstad med tio mål och segern kändes då nära. Ett passivt Kristianstad började dra ut på anfallen och RNL krympte sin ledning mer och mer. Riktigt spännande blev det dock aldrig. Vid ställning 31-29 och 50 sekunder kvar utvisades RNL:s Hendrik Pekeler efter händer i ansiktet på Andreas Cederholm. Anfallet rann ut i händerna och RNL försökte nu reducera till ett-målsunderläge. Dock räddade Nebojsa Simic Kim Ekdahls stressade avslut och segern var ett faktum. Iman Jamali satte 32-29 och jublet bröt ut i arenan med 4500 orangea supportrar. Matchens lirare i Kristianstad blev just storskytten Iman Jamali.

Martin Frändesjö på Viasat var djupt imponerad av Kristianstads insats och sa flera gånger att det var den bästa första halvlek han sett utav ett svenskt lag.

Slutresultat: 32 – 29

Målskyttar 

KRI: Jamali 8, Cederholm 6, Tollbring 6, Björnsen 4, O’Sullivan 4, Hanisch 1, Lagergren 1, Lindskog 1, Pettersson 1

RNL: Schmid 7, Ekdahl du Rietz 6, Sigurmannson 4, Mensah Larsen 3, Baena 2, Groetzki 2, Pekeler 2, Reinkind 2, Petersson 1

Publik: 4531