Kristianstad föll knappt mot Kielce

Stig-Tore Moen Nilsen. Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån..

IFK Kristianstad var riktigt nära det stora lyftet med andrum i slutspelsstriden i Champions League. Men i det jämna målflöde hamnade Kielce sällan i underläge och allvarlig press. De avgörande minuterna flöt på till fördel bortalaget, 34–33 till slut.  Jag tycker de har tur, sade Uffe Larsson till Viasat.

– Killarna var minst värda en poäng idag, fortsatte tränaren som i sin tillfälliga roll pushade de orangea in i det sista.

Inledningen lämnade en del i övrigt att önska med Kristianstadsögon. Stadens lag brände flera öppna lägen, både när man fått in bollen till linjen och med längre betänketid för avslutsalternativ i kontringslöpningar.

Hemmalaget gick emellertid i bräschen med fysiskt försvar. Rickard Kappelins händer och fötter var uppvärmda och hann emellan för Kielces distanspärlor några gånger.

Kristianstad hade ständigt häng och var ikapp till 8–8 efter en kvart.

Fler saker började tala för välbehövliga hemmapoäng. CL-gunstlingen Valter Chrintz var inne på straffar med fläckfri utdelning och fick upp energin i symbios med publiken.

Kielce kom utan Daniel Dujsjebajev, ytterligare en familjemedlem försvann från händelseförloppet på planen när Alex klev ut med skada.

Bekymren för hemmalaget handlade till stor del om den gänglige vänsternian Uladzislau Kulesh och Mariusz Jurkiewicz som fick fullfölja anfallsbågarna.

Hoppet bestod ändå med 15–16 i paus.

– De får göra några breda växlar, komma in på oss tätt och skjuta, sade Anton Halén i Viasats sändning i halvtid.

Bytet som släppte loss Chrintz i springspelet längs vänsterflanken blev taktiskt rätt och ökade hoppet.

Problemet var bara att kraften i Kielces och Michal Jureckis forcering ökade allt eftersom. Fler minuter på botbänken och ökat avstånd till bortalagets fördel var förstås fel väg för Kristianstad.

Som väl var för hemmalaget kunde Olafur Gudmundsson nypa till med skottarmen och niometerskollegan Stig-Tore Moen Nilsen fick upp ångan lagom till kvitteringen, 25 lika med kvarten kvar.

Upplösningen blev en nervpärs där hemmafansen ömsom applåderade Leo Larssons blixtrande inhopp, ömsom rev sitt hår efter tankevurpor i offensiven och missade passningar.

Krassa fakta blev att firma Jurkiewicz och Jurecki, som nådde tvåsiffrigt, tryckte in bollarna när Kielce behövde det som mest.

Kristianstad sålde sig dyrt i ett svårsmält nederlag.

– Vi har inte turen som behövs. I tajta matcher måste man gudarna med sig lite och det hade vi inte idag, sade Larsson till Viasat. 

Montpellier-seger goda IFK-nyheter
Montpelliers seger, 29–23 över Meshkov Brest var å andra sidan goda nyheter för IFK. Av de tre lagen på samma poäng som kämpar om avancemang ligger de svenska mästarna bäst till.

Inbördes övertag mot Montpellier är redan klart om lagen också slutar lika i poängkolumnen, bortamatchen mot Meshkov Brest i den sista gruppomgången avgör desto mer för Kristianstads del.

Champions League (grupp A) 9 februari
IFK Kristianstad–PGE Vive Kielce 33–34 (15–16)
Montpellier HB–Meshkov Brest 29–23 (15–12)
Telekom Veszprem–FC Barcelona 29–26 (15–15)