Fortsatt motigt med poängen för Kristianstad i Champions League

Kristian Björnsen Foto: Viktor Ljungström viktorljungstrom.se

Under lördagen mötte IFK Kristianstad Montpellier HB på bortaplan i Champions League. Matchen var jämn men till slut blev Montpellier numret för stora för vårt svenska lag. Efter att ha spelat jämnt och länge varit i ledningen såg Kristianstad sig i underläge med tre mål efter 39 minuter och trots att de kämpade lyckades de inte ta sig ikapp.

När grupperna hade lottats i somras sa de flesta experter att IFK Kristianstad skulle få det väldigt tufft att ta sig vidare från sin grupp trots att sex av åtta lag går vidare. Detta är naturligtvis ingen konstig reaktion när lag som Vardar, Barcelona och Rhein Neckar Löwen är med i gruppen. Men under hösten har hoppet hos de orangeklädda ökat i takt med att IFK har presterat mot topplagen. Så blev det då dags för de brandgula att möta det franska laget Montpellier HB. Detta hade nu blivit matchen som var viktigast för att ta sig vidare till slutspel. Eftersom Kolding har börjat svagt och det nu är dessa två lagen som slåss om den sjätte slutspelsplatsen så var matchen viktig för båda lagen.

Det sydfranska laget Montpellier är ett bra lag, de håller inte högsta europeiska klass men de hade troligen ”joggat” hem både elitserien och SM-slutspelet om de hade ställt upp där. Deras kanter i vänstersexan Michael Guigou och den slovenske högersexan Dragan Gajic håller världsklass. På linjen har de en väldigt intressant spelare i Ludovic Fabregas, endast 19 år gammal och född 1996 har han redan gjort intryck på Europa. 198 cm lång och 98 kg tung är han en pjäs att räkna med och mycket troligt en framtida världsspelare.

Matchen startade väldigt jämnt där Jerry Tollbring gjorde de första tre målen för Kristianstad. Han hade därefter det tungt och gjorde bara de tre målen på sina 7 avslut. Lagen följdes åt i matchstarten och inget lag ledde med mer än ett mål tills Björnsen gjorde 8-10 efter 25 minuter av första halvlek. Direkt efter det gjorde IFK även Fredric Pettersson 8-11. Kristian Björnsen var även denna matchen väldigt bra med åtta mål på tio skott. Han lär inte ha svårt att flytta till en av de större ligorna nästa år efter denna höst.

Efter 25 minuter av första halvlek hade Kristianstads målvakter 25% i räddningsprocent och Montpelliers målvakter hade 26%. Detta visar lite hur första halvlek var, det var några räddningar ibland men på det stora hela gjorde ingen av målvakterna en bra första halvlek. Lagen gick till halvtid med resultatet 13-14.

Direkt i andra halvlek gjorde hemmalaget två raka mål och gick upp i ledningen med 15-14. Iraniern Iman Jamali öppnade därefter IFK:s målskytte för halvleken genom ett läckert skott runt försvararen. Sedan blev det en omdiskuterad situation. I kontring gjorde Kristian Björnsen en inövad variant där han istället för att ta vartannat steg hoppade två gånger på samma ben för att lura målvakten. Detta lyckades och han gjorde mål, men domaren tyckte inte att han endast hade tagit tre steg utan att han hade tagit för många steg. Detta såg man på repriserna var felaktigt, och i efterhand blev det ett viktigt domslut. Istället för att IFK skulle ha gått förbi till 15-16 gjorde Montpellier i anfallet efter 16-15 och gjorde sedan ett ryck till 19-16. Det var det rycket som Kristianstad aldrig lyckades ta sig tillbaka ifrån. Trots att de kämpade lyckades de inte ta sig ifatt och matchen slutade 30-26.

Nu blir nästa möte i Kristianstad intressant eftersom det i Champions League tillämpas inbördes möte om två lag skulle komma på samma poäng. Alltså måste Kristianstad vinna större än Montpellier för att kunna ta nytta av den regeln om det tillfället skulle komma.

Målskyttar:

Montpellier: Dolonec 8, Gajic 4, Simonet 4, Esteki 3, Mackovsek 3, Bonnefond 2, Fabregas 2, Guigou 2, Gaber 2.

Kristianstad: Björnsen 8, Pettersson 5, Jamali 4, O’Sullivan 4, Tollbring 3, Hanisch 2.

Vill ni se matchen finns den här.

Info om matchen finns här.

Vill ni läsa om matchen mellan storklubbarna Veszprem om Kiel så gör ni det här.