Finska mästarna vill skriva historia – idag kvalar de till Champions League

Teemu Tamminen i Cocks. Foto: Aamuposti

Det finns ett litet hopp om finsk idrottshistoria när vi riktar blickarna mot Tatran Handball Arena i helgen.

Om vi i Sverige har IFK Kristianstad som föregångare och dominant i den inhemska handbollen, då har Finland sitt Riihimäen Cocks. De har nu fem raka guld i Finland och fjolårets insats i Europaspelet där de pressade lag som Melsungen och Benfica lyfte den finska handbollen till en ny dimension.

Förutom finska landslagsstjärnor som Teemu Tamminen och Nico Rönnberg finns där lirare som Aliaksandr Tsitou, Davor Basaric och Aliaksandr Bachko. Utländska spelare som tillför tyngd när Cocks nu rör sig ute i Europa.

I helgen inleds kvalet till Champions League där fyra lag slåss om en plats i Grupp D. De fyra lag som gör upp om platsen är Sporting CP, Cocks, Tatran Presov och Alpla HC Hard. Handbollskanalen har här givit er information om hur ni ser helgens matcher:

LÄNK: Kvalet till Champions League drar igång – så streamar du dagens matcher

13:30 Sporting CP (Portugal) – Cocks (Finland)

16:00 Tatran Presov (Slovakien) – Alpla HC Hard (Österrike)

Cocks spelare drömmer om att skriva historia och YLE har uppmärksammet det hela. De citerar linjebjässen Davor Basaric:

– Vi har jobbat hårt i två månaderna och nu är förberedelserna över. Under veckoslutet spelar vi kanske säsongens största och viktigaste matcher då målsättnigen är att nå Champions League.

– Lagandan är riktigt bra och vi väntar med spänning på den kommande turneringen. Vi vet att alla lag håller en hög nivå. Vi är inte förhandsfavoriter men jag tror att vi kan visa alla vad vi kan och vi går in för att vinna.

Det blir dock en tuff uppgift. Sporting har många duktiga spelare, som Carlos Ruesga, Janko Božović och Pedro Portela. De vann Challenge Cup ifjol och blev mästare i Portugal före Porto och Benfica.