EXTRA: Sverige faller på Europarankingen – tappar EHF-plats

Tomas Axnér och Lugi HF möter Sveriges U18-landslag tisdag 31 juli. Foto: Viktor Ljungström.

Den svenska herrhandbollen faller i Europarankingen och är nu bakom nationer som Ukraina, Schweiz och Rumänien.

EHF har presenterat nationsrankingen som ligger till grund för Europaplatser 2018/19. Tyvärr får vi konstatera att Sverige och herrelitklubbarna är de största förlorarna då raset går från plats 11 till 15.

Det innebär inte bara att nationer som Rumänien, Vitryssland, Schweiz och Ukraina passerar Sverige utan att vi också tappar en plats i EHF-cupen till nästa säsong. Istället blir det en extra plats i Challenge Cup, en turnering svenska klubbar inte brukar vilja ställa upp i.

European Cup 2018/19

Champions League: 1
EHF-cupen: 1
Challenge Cup: 2

På sikt är det en förödande utveckling för svensk handboll. Det är också ett resultat av svaga resultat men framför allt att några av våra bästa svenska klubblag tackar nej till Europaspel.

Nu blir det en negativ spiral där två platser i Challenge Cup riskerar att medföra att klubbarna fortsätter nobba spel i Europa. Svenska klubbar hänvisar ofta till ekonomiska grunder för sina beslut men det börjar också bli dags att se sig själva i spegeln och rannsaka sig. Är vi för ”fina” för att möta lag från Ukraina och Schweiz trots att våra liga rankas som sämre? Hur kan vi skapa förutsättningar för spel i Europa när klubblag från Kosovo, Ukraina, Luxemburg, Slovakien, Island och Israel kan vara med?

Med den här utvecklingen är det bara en tidsfråga innan svensk klubblagshandboll på herrsidan är omsprungen av Norge och Ryssland som skuggar i rankingen. Se hela listan här:

LÄNK: European Cup 2018/19