EXTRA: Löwen skickar B-laget till Champions League

Mads Mensah Larsen, Rhein-Neckar Löwen. Foto: www.rhein-neckar-loewen.de

Vi rapporterade i går om att EHF ställt ett ultimatum till Rhein-Neckar Löwen och Kiel. ”Ge upp er hemmafördel eller spela två matcher på samma dag”. Kiel gav upp sin hemmafördel, Rhein-Neckar Löwen skickar B-laget till Champions League.

ANNONS

Konflikten mellan Europeiska Handbollsförbundet (EHF) och tyska ligan (Bundesliga) har nått en ny nivå. Det skinntajta spelschemat där tyska ligan har fasta speldagar på torsdagar och söndagar på grund av tv-rättigheter har ställt till bekymmer igen. Den täta matchningen tär på de tyska lagen – något som EHF inte gjort mycket för att underlätta, förutom att minska antalet tyska lag i Champions League.

Nu har nästa maktdemonstration spelats ut. Den 24 mars ska Rhein-Neckar Löwen och Kiel mötas i Bundesliga. En potentiellt avgörande match för hur säsongen ska sluta för de båda lagen. EHF har lagt åttondelsfinalerna mellan 21-25 mars där de båda tyska lagen börjar borta i ett dubbelmöte – Kiel mot ungerska Pick Szeged och RNL mot polska Kielce.

Szeged och Kielce valde att inte spela de första mötena, de fick välja det, den 21 eller 22 mars. Det skulle alltså ge de tyska lagen max en dags vila mellan matcherna i ligan och Champions League.

EHF valde då att ”låta” de tyska lagen ge upp sin fördel att avsluta dubbelmötena på hemmaplan för att på så sätt få spela den 21 eller 22 mars. Alternativ två, ge inte upp fördelen och spela 24 mars, alltså samma dag som ligamötet.

Kiel valde att välja bort sin hemmafördel och avsluta dubbelmötet i Ungern, skriver klubben på sin hemsida. Rhein-Neckar Löwen valde det motsatta. Laget kommer att behålla hemmamatchen i andra mötet och därmed måste de spela två matcher på samma dag. Man kommer därför att skicka B-laget till en åttondelsfinal i Champions League. Ligan prioriteras högre.

B-laget. I en åttondelsfinal. I Champions League.

Konflikten mellan EHF och Bundesliga måste nå en lösning. Men den finns inte ännu, därför har man tvingats till det här beslutet, menar Löwens ordförande Jennifer Kettermann.

— Vårt lag har kämpat hårt i gruppspelet för att skaffa oss fördelen att spela hemma i andrarundan. Vi kommer inte avstå från vår rätt i att göra det och planerar därför att möta Kielce den 1 april 2018 hemma SAP Arena. En returkamp i Mannheim på påsksöndagen är inte bara av stor ekonomisk betydelse för oss, på grund av de många Bundesliga-spelen under veckan vill vi även ge våra fans en familjevänlig match på söndagen här, säger Löwens ordförande Jennifer Kettemann på klubbens hemsida.

— Detta kommer särskilt att skada VELUX EHF Champions Leagues rykte. Vi är mycket ledsna över det, men vi är tvungna att ta detta steg. Skadorna som orsakas här för vår sport är enorm. Men Rhein-Neckar Löwen kommer inte att låta sig vara en pjäs i maktspelet. Vi vill göra vårt jobb: spela handboll och främja sporten genom en positiv bild. Tyvärr är ramvillkoren för detta inte skapade så. Vi har pekat på detta problem i flera månader och upprepade gånger arbetat för och erbjudit lösningar, tyvärr utan att hitta någon. Jag beklagar väldigt mycket att det måste sluta så här, säger Ketterman.

 

ANNONS
Annonslänk: Följ världens bästa klubblag och deras guldjakt i Champions League, Bundesliga och Tyska Cupen med Viaplay Sport.
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here