EXTRA: Andreas Wolff lämnar Kiel – klar för Kielce

Andreas Wolff, THW Kiel. Foto: Ingrid Anderson-Jensen, http://nordlyset-fotografie.com/

Den tyske världsmålvakten Andreas Wolff lämnar THW Kiel och är klar för polska mästarna PGE VIVE Kielce från sommaren 2019.

Det har ryktats och surrats en längre tid kring Andreas Wolff och hans framtid i THW Kiel. Konkurrensen med danske Niclas Landin Jacobsen är maximal och hur man än hade gjort hade någon av dem spelat för lite.

Wolff har under sommaren kopplats till ett flertal klubbar där ryktet om Veszprém ett tag var superhett. Det blir dock ingen flytt till Ungern utan till Polen.

26-åringen presenterades idag som ny spelare av polska PGE VIVE Kielce. Det blir dock inte förrän sommaren 2019 då han fortsatt har kontrakt med THW Kiel. Ett 4-årskontrakt är ritat vilket innebär att Wolff stannar i klubben till 2023.

Anledningen till att övergången presenteras såhär nästan två år innan den sker är för att handbollen inte har samma ekonomi som exempelvis fotbollen. I den sistnämnda sporten är vi ju vana vid att kontrakt köps ut för svindlande summor innan de löpt ut, något som i princip inte existerar i handbollen. Det medför att klubbarna behöver binda upp spelare långt i förväg och övergångarna sker när kontrakten löper ut. På något sätt lite friskare än miljardövergångar och ett mycket större taktiskt och strategiskt spel på transfermarknaden.

Andreas Wolff är född 1991 och fostrad i SG Ollheim/Strassfeld. Via HSG Rheinbach-Wormersdorf gick han som junior till TV Kirchzell där han även debuterade på seniornivå som 16-åring. Han registrerades sedan även för TV Großwallstadt i Bundesliga där han debuterade som 18-åring.

Sommaren 2013 skiftade han till HSG Wetzlar där han växte ut till en av ligans bästa målvakter och tysk landslagsmålvakt. Han ritade på för THW Kiel och flyttade till storklubben sommaren 2016.

Andreas Wolffs stora genombrott i tyska landslaget kom i samband med EM 2016 där han blev ”the Big Bad Wolff” med hela handbollseuropa. En makalös succé som slutade med Tysklands första EM-guld sedan 2004. Det följdes senare upp med OS-brons i Rio de Janeiro.

För er som vill följa presskonferensen sänds den live här: