EHF:s drastiska förslag – minska antalet tyska CL-platser

Carsten Lichtlein i VfL Gummersbach får ny tränare.. Foto: ZPRP/EHF

Det stressiga tyska spelschemat har länge varit en sten i skon för EHF, Bundesliga och Champions League. Nu har Europeiska Handbollsförbundet (EHF) tröttnat och lagt fram en drastisk lösning – en enda CL-plats till Tyskland i framtiden. 

Det är tyska handbollssajten Handball World som kommer med de här sensationella uppgifterna. Enligt nyhetskanalen har EHF redan lämnat in ett förslag om att Tyskland endast ska få en plats till kommande Champions League-spel. Ett ögonväckande beslut då Tyskland i generationer har tillhört de överlägset bästa ligorna i världen.

Anledningen till förslaget sägs vara att EHF är besvikna på Bundesliga och Tyska Handbollsförbundet då det har kommit många klagomål från den tyska sidan om ett allt för tätt spelschema, men väldigt få konkreta lösningar.

Spelschemat för de tyska lagen är väldigt tätt. Stuttgarts tränare Jürgen Schweikardt sa i en intervju med Handboll World att det känns som att ”Bundesliga har match nästan varenda dag”. Dels beror det täta spelschemat på TV-avtal som ska hållas med olika aktörer. Men det skapar som sagt problem.

I helgen spelar till exempel Rhein-Neckar Löwen hemma mot Leipzig i ligan på lördag, och borta mot Barcelona i Champions League på söndag. Schweikardt tror att detta påverkar kvaliteten och trovärdigheten inom sporten. Men trots problemen har alltså inte tyskarna kommit med tillfredsställande lösningar, enligt EHF, enligt handball-world.

EHF ska därför inte se någon annan lösning än att minska deltagarantalet till näst minsta möjliga för att slippa arrangera om CL-schemat på grund av de tyska lagen. Om förslaget är en maktuppvisning av EHF för att pressa tyskarna eller om det är ett förslag som kan bli verklighet återstår att se.

Förmodligen kommer förslaget tas upp hos Internationella Handbollsförbundet redan i helgen med berörda parter.

Fortsättning följer..