CL: Svenska kantsuccén fortsätter i Montpellier

Sebastian Karlsson, Montpellier. Foto: Peka Roland/Veszprém & lnh.fr

Montpellier var utan poäng efter de två inledande Champions League-omgångarna, men in hemmamötet med Wisla Plock kom ett välbehövligt trendbrott. Samtidigt tog GOG en tung skalp när man hemmabesegrade ungerska Veszprem 36–30.

I Montpellier har säsongsupptakten bjudit på blandad kompott. I Champions League har laget fått en motig start med två förluster på de två inledande omgångarna. Därför var torsdagskvällens möte med Wisla Plock något av en tidig nyckelmatch för fransmännen.

Men Montpellier är en av konstanterna i handbollens finrum, något som man visade upp ånyo när man besegrade det polska storlaget med 30–28 hemma i Sud de France Arena efter en stark slutspurt. Bland hjältarna i Montpellier fanns bland annat svenskarna Lucas Pellas (fyra mål) och Sebastian Karlsson (fem mål), som fortsatte på inslagen väg.

Barcelona skakades inför säsongen av turbulens, där den usla ekonomin har tvingat klubben att släppa spelare som Ludovic Fabregas och Luka Cindric. Men under säsongsinledningen har Carlos Ortegas lagbygge gått som tåget och under torsdagen tog katalanerna sin tredje raka seger i CL-gruppspelet. Gästerna sprang över hemmalaget Porto totalt och kunde till sist vinna med 38–30 efter, bland annat, fyra mål av Jonathan Carlsbogård.

Norska Kolstad har målats upp som en spännande utmanare med enorma resurser. Men nu börjar frågor väckas om hur enorma de där resurserna faktiskt är och hur spännande man faktiskt är som utmanare. I den tredje CL-omgången åkte Sander Sagosen och hans lagkamrater på en riktig stjärnsmäll nere i Zagreb. Slutresultatet skrevs till sist till 31–20 och innebär att Kolstad för närvarande parkerar på sjunde plats i Grupp A.

Kvällens mest uppseendeväckande resultat var det som danska GOG stod för hemma mot Veszprem. Trots säsongsupptaktens tränarturbulens har laget fått en riktig drömstart i Champions League och inför mötet med ungrarna stod båda lagen på full pott. Men när de flesta väntade sig att Veszprems tyngd och individuella kvalitet skulle sänka de unga danskarna – visade hemmalaget prov på att det finns gott om kvalitet uppe i norr. Anförda av Aaron Mensings elva mål lyckades GOG besegra Veszprem med 36–30, ett resultat som innebär att man toppar gruppen tillsammans med Barcelona.

Champions League 28 september

Grupp A, RK Zagreb–Kolstad 31–20 (17–10). 

Grupp B, Montpellier–Wisla Plock 30–28 (14–15). 

Montpellier: Sebastian Karlsson 5, Lucas Pellas 4.

Porto–Barcelona 30–38 (15–19)

Barcelona: Jonathan Carlsbogård 4, Hampus Wanne 3.

GOG–Veszprem 36–30 (18–14)