Bekräftat: Så fördelas platserna i nya Champions League

Saint Raphael. Foto: Avdo Bilkanovic / Bildbyrån

EHF förändrar Europaspelet till säsongen 20/21.
Nu har de beslutat hur platserna till cupturneringarna kommer distribueras.

I december skrev Handbollskanalen om EHF:s förändringar av Europacuperna. Från och med säsongen 2020/2021 kommer Champions League att bestå av 16 lag, den nya turneringen European Handball League träder i kraft och EHF-cupen ersätter Challenge Cup som den tredje största turneringen.

I samband med lottningen för Champions League 19/20 och lottningen till EM-kvalet fattade EHF beslut om hur platserna till de olika turneringarna kommer distribueras.

Ligavinnarna i de nio högst rankade ligorna kommer få en varsin plats till Champions League. En plats är dessutom reserverad för ett lag från European Handball League, där nationen med flest titlar i turneringen under den senaste treårsperioden kommer få en Champions League-plats. Wildcard kommer i sin tur finnas kvar, då de sex sista platserna kommer tillsättas av EHF.

Medan Champions League kommer se likadant ut på herr- och damsidan skiljer sig nya European Handball League åt.

På herrsidan kommer 24 lag att delta i turneringen. Tolv lag kommer då att gå direkt till gruppspelet. Sex av platserna kommer tillfalla ligor som inte har ett lag med i Champions League, fem av platserna går till lag i ligorna som är rankade 1-9 på EHF:s rankning medan den sista platsen går till den nation med flest EHF Cup-titlar under den senaste treårsperioden. Turneringens tolv sista platser bestäms via ett kvalspel.

Medan tolv lag kommer vara klara för gruppspelet på herrsidan kommer bara fyra av 16 platser vara förutbestämda på damsidan. De fyra bästa ligorna kommer ha ett varsitt lag som går direkt till gruppspelet medan ett kvalspel väntar gällande de övriga platserna.

I samband med att EHF meddelade förändringarna i december kom även beskedet att Champions League kommer spelas på vardagskvällar. Där står det nu klart att European Handball League-matcherna kommer spelas på tisdagar medan Champions League avgörs på onsdag/torsdag. Matcherna kommer då att spelas 18:45 och 20:45.

Arenakravet kommer även att ändras i Champions League. För att spela i turneringen kommer det att krävas att laget har en arena som kan ta in 4 000 åskådare. Klubbarna kommer över en fyraårsperiod ha möjlighet att se till att de kan uppfylla kravet.

Slutligen meddelar EHF att kriterierna för hur de bestämmer Wild Card-platserna kommer minska från åtta till fem stycken, vilka alla kommer vara av lika stor vikt.

Läs mer på EHF:s hemsida: http://eurohandball.com/article/32978