Andreas Nilsson och Veszprem till Champions League-final

Foto: Angela Grewe

Gastkramande. Fartfyllt. Champions League-semifinal som den bör vara. Det gick så snabbt mellan Kielce och Veszprem att kommentatorn knappt hängde med att annonsera målskyttarna. Men när fartdammet lagt sig så stod en ensam svensk kvar med knuten näve på mittplan. Andreas Nilsson och hans Veszprem är klara för final efter vinst med 33-30 (13-13).

Kielces målvakt Vladimir Cupara var kritisk mot sig själv efter matchen i mixade zonen. Han menade att det var hans fel att laget förlorade. Men frågan är om det inte var Veszprems ryck i den andra halvleken utan just målvakt som var avgörande.

Då, med 39 minuter spelade på klockan, visades Veszprems mittsexa Blaz Blagotinsek det röda kortet. Då hade Kielce redan hämtat igen det tidiga underläget med 0-4 som ungrarna skaffat sig. Då hade de gula även hämtat igen från 15-17 till 18-18. Då kändes det som att all momentum var gul och blå och stod upp i Kielces fankurva. Men.

Alex Dujshebaev, som matchen igenom rev sönder Veszprems försvar som en plagiat-t-shirt, försökte få med sig en offensiv foul i en kontring. Men den som gapar efter mycket..

Istället fick högernian en utvisning, Kielce tog ut målvakten, Petar Nenadic sköt för Veszprem. Igen och igen och igen. Tre öppna mål senare, och ett vanligt, så stod det 22-18 till ungrarna.

Båda lagen höll ett ursinnigt tempo matchen igenom och sprang på kontringar och snabba avkast så ofta att kommentatorn tappade bort sig.

Kielce sprang nästan ifatt, till underläge 27-28, men Andreas Nilsson och hans försvar, och inhoppande Mikler i målet istället för skadade Sterbik (hoppas han mår bra), höll lite tätare än sina motståndare. Tolvmålsskytten Petar Nenadic avslutade målkalaset som skrevs till 33-30.

Därmed har vi åter en svensk i Champions League-final. Vilka de möter avgörs snart mellan Vardar och Barcelona.

Veszprem: Petar Nenadic 12, Dragan Gajic 5, Manuel Strlek 4, Mate Lekai 4, Laszlo Nagy 3, Blaz Blagotinsek 2, Kent Robin Tönnesen 2, Momir Ilic 1.

Kielce: Alex Dujshebaev 7, Luka Cindric 5, Artsem Karalek 5, Uladzislau Kulesh 3, Blaz Janc 3, Marko Mamic 2, Arkadiusz Moryto 2, Mariusz Jurkiewicz 1, Mateusz Jachlewski 1, Angel Fernandez 1.