Sverige utan direktplats i Champions League

Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

Sverige riskerar, trots IK Sävehofs framgångar, att missa gruppspelet i Champions League nästa säsong.

Igår rapporterade vi på Handbollskanalen om de glada nyheterna att Sverige avancerar på EHF:s nationsranking. På 5 år har Sverige gått från plats 25 till plats 11 inför nästa säsong. Nu visar det sig att det inte räcker långt.

EHF beslutade nämligen på ett EHF Executive Committee-möte i Bordeaux den 16 mars att förändra kvalificeringen till damernas Champions League. Det ser ut såhär:

Lag 1 och 2 (Danmark och Ungern)
2 direktplatser till gruppspelet

Lag 3-10
1 direktplats till gruppspelet

För övriga lag, alltså nummer 11-24 gäller följande vaga skrivning:

”There will be no change to the allocation of the remaining four places, which will be awarded by an EHF Executive decision and/or played for via Qualification Tournaments.”

Sverige är högst rankat av de nationer som inte har en direktplats men det här kan bli riktigt lurigt. EHF kan alltså komma att själva bestämma vilka nationer som får plats i Champions League och med tanke på att både Kroatien, Polen, Spanien, Slovenien och EHF-favoriten Turkiet är i samma läge kan det bli ruskigt för Sverige.

Ett kvalspel kan också bli ovisst när mästarna från 14 länder ska göra upp om 4 platser. Det positiva för det svenska mästarna som deltar är att EHF också beslutade att en kvalturnering bestäms genom seedning och inte lottning. Sverige borde alltså kunna undvika de allra tuffaste motståndarna.

Här har ni återigen rankinglistan:

Ranking Damer