Svensklaget Bukarest är klara för Final Four

Isabelle Gulldén, CSM Bukarest. Arkivbild. Foto: Csmbucuresti.ro

Man förväntade sig en tuff och jämn match där publiken skulle märkas. Det blev en tuff och jämn match där publiken märktes. All hets till trots kunde CSM Bukarest ta en enormt viktig seger i Budapest. Nu är Johansson, Gulldén, Torstenson, Persson och Bukarest klara för delmålet – Final Four.

Det var ett, som väntat, livligt Budapest som tog emot Bukarest. Trots inramningen var det bortalaget som inledde bäst. Som mest hade man en tremålsledning, 8-5, i första halvlek. Linnea Torstenson satte dit tre av dem. Tre fler än i första matchen för Linnea. I det läget behövde Ferencvaros göra åtta mål för att vara ikapp totalresultatet. Då vände matchen.

Unge Biro Blanka i ungrarnas mål började stänga igen med flera viktiga räddningar, däribland straffräddningar på både Gulldén och Martín. Efter att Blanka räddat bakåt var det ofta Marija Jovanovic som utnyttjade det framåt. Montenegrinen sköt både hårt och placerat bakom Grubisic i Bukarest-buren.

– Jovanovic är planens gigant i första halvlek, tyckte TV3:s kommentator Martin Frändesjö.

Ferencvaros åt sakta men säkert in underläget och kunde kvittera mot slutet av första halvlek. Snart tog man även ledningen för första gången vid 14-13 och all momentum låg hos ungrarna. Då klev Gullden in och gjorde ett viktigt kvitteringsmål. Ferencvaros svarade igen och drog ifrån med ett mål i sista minuten. Bukarest fick dock en kvitteringschans i sista sekunden. Mehmedovic skaffade sig ett bra kantläge men Brio Blanka räddade igen. 15-14 stod sig till halvtid.

Bukarest kliver fortfarande inte upp på Jovanovic som gör 16-15 i början av andra. Blanka fortsatte att rädda bollar. Men nu fick hon konkurrens på andra sidan planen. Där stod nu Ungureanu som kommit in i CSM:s mål och spelade bra.

Sedan kommer man till en period i andra där Niombla drar in en straff till 20-19 och hemmalaget får en utvisning. Tiden börjar rinna iväg för ungrarna är känslan 11 minuter in i andra halvlek. Ugureanu i målet gör tre raka räddningar och Ferencvaros orkar inte dra ifrån. Knappt ens komma ikapp. Då spårar det ur.

Coach Elek i Ferencvaros skriker till sig ett gult kort och publiken kastade in saker på plan. Momentum var helt och hållet tillbaka till Bukarest.

– Det är frustration överallt nu. På bänken, på planen, på supportrarna, kommenterade Martin Frändesjö.

Det blev ett långt avbrott som uppehöll matchen.
När den väl kom igång gjorde Bukarest mål direkt och tystade hallen. Bukarest gjorde både ett och två mål till och drog ifrån till ledning 23-20. Ferencvaros hade ett dödsryck kvar i sig och kämpade ikapp till 23-23. Men när Linnea satte dit 24-23 kändes det som spiken i kistan.

Lagen följdes åt målmässigt efter det. Bukarest höll koll på ställningarna och kunde knyta näven med minuten kvar. Slutsiffrorna blev vinst med 27-25. Därmed får Bukarest spela Final Four även i år. Då reser man tillbaka till Budapest. Där har man goda minnen från nu.

Förutom Bukarest är makedonska Vardar, Buducnost från Montenegro och ungerska Györ. Det kommer bli liv i Budapest 6-7 maj.