Presskonferensen med Per Johansson efter vinsten

Carmen Martín, Per Johansson, Gabor Elek, tolk, Marija Jovanovic

Här nedan kommer ett utdrag av tränare Johanssons egna ord om gårdagens vinstmatch i Champions League-kvartsfinalen.

Det var två nöjda CSM-representanter i Per Johansson och Carmen Martin som anlände först till presskonferensen. Var de hungriga också, frågade konferenspersonalen. Det var dem, och det största, försökt dolda, skrattet i lokalen kom när personalen ställde fram en basketboll-stor fruktskål på bordet. TV-personalen såg förundrade ut och menade att man knappt kunde se ansiktena bakom bananerna. Efter lite velande fick fruktskålen byta plats så länge. Platserna ersattes istället av Ferencvaros tränare Gabor Elek, tolk och stjärnan Marija Jovanovic. De var inte lika nöjda. Men man tackade för en bra kamp och hyllade hur extremt jobbigt det är att komma hit och spela. Sen vändes fokusen mot CSM.

– Tack till Ferencvaros för en väldigt bra match en outstanding atmosfär, började Johansson sitt uttalande.

Vi hade problem med försvarsspelet i första halvlek, fortsatte han, de satte press på oss och vi kunde inte hantera det. I andra halvlek hade vi istället svårt att göra mål. De hade en riktigt bra målvakt så trots att vi skapade chanser fick vi inte in bollen. Jag tycker faktiskt därför att vi förtjänade att få med oss tre-fyra bollar i slutet av matchen. Och självklart är jag väldigt nöjd med att vi lyckades vinna med fem, men i Ferencvaros kommer atmosfären vara som här. Det är bara första halvlek än så länge.

– Med det sagt är jag väldigt nöjd med tjejerna. Det var mycket att ta in den här veckan. Men vi har slitit dedikerat och det gav oss pushen vi behövde idag. Vi ville fortsätta spela och röra oss i rätt riktning trots att vi hade lite problem under matchen.

Du sprang runt mycket på matchen och gestikulerade, vad beror det på? Frågar en rumänsk journalist.

– Jag tror att det var dels på grund av publiken och atmosfären, då är det svårt att sitta still. Sen var det mycket som stod på spel. Då måste jag visa verbalt och med kroppspråket att mana på. Vi hade överlag ett extremt bra samarbete på bänken med assisterande tränaren Adi och Linus, vår målvaktstränare. Så vi jobbade hårt på bänken.

– Sen känner jag ju inte tjejerna så bra. Jag känner dem som handbollsspelare. Så jag tog en chans idag med mitt sätt att coacha och de här tjejerna är så rutinerade och vana så att de hittar in i det. Det är min typ av coaching helt enkelt.

Har du upplevt en sån här publik förut? Frågar samma journalist.

– Jag har aldrig upplevt en, för mig, hemmapublik som har uppträtt såhär. Jag har varit i Ungern och i Skopje och det har varit liknande, men aldrig som hemmacoach. Jag är från Skandinavien så det är en stor skillnad här. Så såklart gjorde även det mig mer uttrycksfull.

Du sa innan matchen att det var 50/50 för båda lagen. Efter dagens match, vad är sannolikheten för er att gå vidare? frågar han vidare.

– Jag vill inte prata om den sannolikheten. Jag är väldigt nöjd att vi sitter här med fem mål istället för två. Men vi vet att Ferencvaros är i bra form och har hemmaplan nästa match, samt får kanske ett par spelare tillbaka. Så jag kommer inte sia om det. Jag kommer jobba hårt dygnet runt, försöka förbereda tjejerna att inte flyga iväg till Final Four redan, för vi har en halvlek kvar att spela. Det kommer bli en svår match. ”So, you shall ask the bookmakers”, säger han och ler.

Vad förväntar du dig i Budapest? Frågar åter samma journalist (delar av kåren blev trötta på honom)

– Jag förväntar mig att de har samma publikstöd där som vi hade här. Men Carmen här, och många andra, är erfarna. Det är inte första gången de kommer ställas inför sånt tryck och jag tror inte att de kommer pissa på sig för det.

Du ändrade om lite i slutet, bytte in Bianca bland annat. Hur mycket förändringar har det blivit? Frågade en annan journalist.

– Jag har inte förändrat mycket, kanske 20%. Systemet är bra i grunden. Och såklart är jag nöjd med Bianca, vad kan man säga. Det var en chansning och hon var fenomenal.

– Vi försökte sätta deras försvarare i svåra positioner, men det lyckades inte där i mitten av andra. Vi försökte med allt och till slut gav det med sig. Jag är väldigt nöjd med det, väldigt nöjd.

Efter några envisa frågor (av vår vän journalisten) till Carmen om hennes flytt till Nice och hennes potentiella kvarvarande i Bukarest om de vinner Champions League – hon flyttar ändå – avbröts presskonferensen. Ferencvaros tränare reste sig snabbt och uttryckslöst och försvann ut med tolk och stjärna. Kvar blev Per och Handbollskanalen som snackade lite mer.

Jag tänkte på det du har pratat om innan att du ville att ni skulle spela rakare och att ni hade en tydlig plan, hur väl tycker du ni genomför det?

– Jag tycker vi gör det fantastiskt bra. Vi skapar så jäkla mycket målchanser och då springer vi inte ens så mycket i första halvlek fast vi vet att vi kan slå dem på kontringar. Det är jag missnöjd med, att vi inte sprang hela tiden. Men våra tjejer är inte vana med den typen av kontringsspel så därför blev det så.

– Sen är min känsla att vi ändå skapar lika mycket lägen i andra halvlek som i första, det är bara att vi bränner dem. Men vi spelar som sagt lika bra. Vi ville inte ha mycket fult spel, spelförstörelse – det ville dem ha.
Förövrigt tycker jag att vi är värda målen på slutet, jag tror det var tre mål på en och en halv minut. Jag tyckte att vi hade samlat ihop till det. Sen är det jäkligt synd att vi inte hinner ta timeout i sista anfallet när vi tappar bort den i kontring, jag hinner liksom inte dit. Men det är som det är.

På tal om kontringarna så kändes det som att ni körde mer ensamkontringar en uppspelskontringar?

– Det är en del som jag inte är nöjd med. De är ju inte vana heller som sagt. Vi la till det här med snabba avkast och när vi väl genomförde det funkade det jättebra, men det blev för lite. Men man får inte med allting på en vecka.

Vad är du mest nöjd med som du ville ha med innan matchen?

– Jag är ändå nöjd med att även om jag hoppar runt som en dåre så behöll jag lugnet, jag behöll planen. Jag hade bestämt mig för att om vi får svårt att göra mål så ska jag spela med hon Bianca. Henne stod jag med på träningen igår och bara matade skott. Det var det vi pratade om då, att när du kommer in ska du bara göra det här – bara bara bara det här. Så byter jag in henne så gör hon två mål, det är en sån sjuk bonus. Hon är Bukaresttjej med, ung, det är deras enda tjej från de egna leden. Så det blev en sån supersuccé. Det är väl … ja, ingen fingertoppskänsla kanske, jag är bara glad att hon gör två mål.

Vad tränar ni på i veckan nu då?

– Vi tränar på söndag kväll. Då ska vi göra en analys av matchen så att vi är klara med den, att vi stänger den matchen då. Sen lägger vi en ny plan. Det är bara att fortsätta och ju mer tid jag får dem desto bättre blir det. För det kommer bli ett helvete där nere asså, publiken är …

Vi blir avbrutna av en annan rumänsk journalist som vill ställa lite frågor. Det är många som vill ha en del av Coach Johansson den här aftonen, och fortsätter det som ikväll kommer det nog att fortsätta så.