Norska stjärnorna kan bli historiska

Henny Ella Reistad, Heidi Løke och Nora Mørk. Foto: Nikola Krstic / BILDBYRÅN

Tre norska stjärnor kan bli historiska i helgen. Nora Mørk och Katrine Lunde kan vinna Champions League för sjunde gången, medan Henny Reistad kan bli målbäst i Final4. 

Nora Mørk, Henny Reistad och Katrine Lunde är tre av handbollsvärldens allra största. Mørk och Lunde får ses som legendarer, som tagit hem fler titlar än vad som går att räkna. Reistad är spelaren som av många anses vara den mest kompletta någonsin, trots hennes ringa ålder. I helgen spelar dessa tre Final4 i Champions League och har chans att bli historiska.

I fjol spelade både Mørk och Lunde i Vipers Kristiansand och tog då hem Champions League-titeln för sjätte gången i karriären. I år spelar de båda stjärnorna i olika lag, men båda har chansen att få stå som ensam rekordinnehavare efter helgen. Vinner Team Esbjerg eller Vipers Kristiansand kommer Mørk eller Lunde ha tagit hem turneringen sju gånger, vilket är fler än någon annan.

Henny Reistad har i sin tur chans att bli den spelaren som gjort flest mål i Final4 någonsin. Den norska stjärnan står noterad för 48 mål inför helgen och behöver tio mål på två matcher för att ta över förstaplatsen på listan. Just nu är nederländskan Nyckel Groot och ungerskan Anita Görbicz målbäst med 57 mål. Fyra på listan är Isabelle Gulldén, som gjort 55 mål i Final4.

Katrine Lunde har blivit Champions League-mästare 2009 (Viborg), 2010 (Viborg), 2013 (Györ), 2014 (Györ), 2021 (Vipers) och 2022 (Vipers).

Nora Mørks segrar har kommit 2011 (Larvik), 2017 (Györ), 2018 (Györ), 2019 (Györ), 2021 (Vipers) och 2022 (Vipers).

Vill man kolla historiska siffror så kanske det är mer som lutar åt Mørk-vinst, än åt Lunde-vinst. Lunde har aldrig vunnit titeln tre år i rad, utan det har alltid skett två gånger och sedan med några års mellanrum. Mørk har däremot tagit hem titeln tre gånger i rad, och vid vinst i helgen blir det tre i rad igen.