Gabor Danyi: ”Det här var väldigt speciellt för mig och mitt lag”

Gabor Danyi. Foto: Györ

De stora stora Györ vann till slut Champions League-finalen efter stor slutdramatik med 25-24. För lagets ungerska tränare Gabor Danyi var det första europeiska bucklan som huvudtränare efter att ha suttit i sex år bakom Ambros Martin på tränarbänken i Györ.

– Det här var väldigt speciellt för mig och mitt lag, började coach Danyi sitt utlägg efter matchen och fortsätter.

– Den är en speciell situation i och med att vi möter Ambros, som jag har stor respekt och heder för. Men jag måste ta bort dem känslorna under matchen. Vi ville spela på vårt sätt, med vårt anfallspel och vårt system.

Györ hade dock svårigheter att hitta till sitt spelsätt i början av matchen. Rostov-Don började aggressivt framåt och med hjälp av breda växlar och starkt skytte så löste man upp det ungerska försvaret på ett effektivt sätt fram till ledning 9-7.

Bakåt var ryskorna också väl förberedda och pressade högt på Györs ytternior med stötande kantspelare, oftast i form av Iuliua Managarova.

– Början på den första halvleken var väldigt svår för oss. De spelar ett utmärkt försvar och får igång en bra känsla, säger Gabor Danyi.

Men den fina känslan i laget försvann när Györ började trampa igenom ryskornas mittlås med stora, och inte lika snabbfotade som Györs nior, Anna Sen och Ksenyia Makeeva mer och mer. Det rev upp sår i försvaret samtidigt som Györ fick igång räddningar på inhoppande norskan Kari Aalvik Grimsbö – vilket ledde till kontringar.

– När vi förlorade kontrollen och inte dominerade matchen så kunde de springa och kontra på oss. Då är det enda som hjälper att sätta press på dem. Vi försökte det i andra halvlek men vi misslyckades, säger Rostovs tränare Ambros Martin.

– Vi var nära men jag tycker att nyckeln i matchen idag var i första halvlek. Det var några små viktiga detaljer – som att vi inte var effektiva när vi var en fler och såna saker, fortsätter han.

Bristen på effektivitet ledde till att Györ kunde springa ifrån till ledning 15-11 i halvtid och det blev en ordentlig uppförsbacke för Rostov-Don i andra halvlek. Sen började Györ brista i sin effektivitet i slutet och gick mållösa de sista åtta minuterna.

Rostov fick chansen att kvittera i sista sekunden men Kari Grimsbö räddade, eller om tiden tog slut först, och Györ kunde ta sin femte CL-buckla på sex år. Gabor Danyis första som huvudtränare.

– Jag är väldigt väldigt stolt över mitt lag. Jag vill njuta av den här känslan nu. Tack till mitt lag, våra fans. Tack för allt, avslutar den 55-åriga nyblivne Champions League-mästartränaren. 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here