CL: Oavgjort i nordisk drabbning

Vipers Evelina Eriksson. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån.

Drygt en månad in på säsongen börjar det gå att skilja stjärnlag från de som sliter i Champions League. Sabina Jacobsens CSKA Moskva tillhör raketstartarna och är laget att slå i grupp B.

CSKA inledde med att pressa Györ till oavgjort, fyra raka segrar senare har det ryska storlaget placerat sig i toppen av tabellen.

Bland annat tack vare söndagens stabila triumf över Brest Bretagne. CSKA kopplade greppet tidigt och släppte aldrig upp hemmalaget på allvar efter paus.

Elena Mikhaylichenko satte rejält tryck framåt i Daria Dmitrievas frånvaro och nätade totalt sju gånger. Brest litade till Ana Gros och Kalidiatou Niakaté med sex mål vardera men hade svårt att hålla emot på egen planhalva.

Odense jagar på som tvåa och krossade kroatiska Podravka Vegeta med respektingivande spel efter paus (17–5).

I grupp A bjöd de nordiska konkurrenterna Team Esbjerg och Vipers Kristiansand på kamp till slutet och härlig underhållning.

Den danska mästaren har en ruggig skadelista och bara åtta utespelare att gå runt på. Mette Tranborg (åtta mål) och Kristine Breistøl med sju fullträffar fick dra det största lasset när Esbjerg blev första lag att knipa poäng av Vipers med större anfallsbredd.

Evelina Eriksson slutade med högst räddningsprocent i ett starkt inhopp efter paus. Hennes fyra stoppade skott var av stor vikt när Vipers höll på att tappa tråden och låg under med som mest tre bollar.

I Rostov-Don kunde Per Johansson och Anna Lagerquist följa söndagsmatcherna med en färsk seger över Metz HB. Vipers före Metz på bättre målskillnad är rangordningen i grupp A. En poäng efter huserar CSM Bukarest där Cristina Neagu åter i spel och Siraba Dembele i gott slag fixade en slagkraftig vänstersida och en säljer seger mot Ferencvaros.

Champions League, 18 oktober
Grupp A, CSM Bukarest–Ferencvaros 25–19 (12–10)
Team Esbjerg–Vipers Kristiansand 27–27 (12–12)
Grupp B, Brest Bretagne–CSKA Moskva 28–30 (13–17)
Borussia Dortmund–Buducnost 26–28 (15–13)
Dortmund: Clara Monti Danielsson 2.
Podravka Vegeta–Odense 17–33 (12–16)