H65 Höör skapade bra förutsättningar inför returen

Emma Rask gjorde sex mål mot HC Vardar SCJS i den första åttondelsfinalen i Challenge cup. Foto: Nils-Åke Åkesson.

Ola Månsson hoppades på att få ta med tio plusmål ner till Makedonien nästa helg. Det blev tretton efter Vardars juniorlags besök i Sporthallen i Höör.

Men ska vi ta det från början?

Det tog tre minuter innan Emma Rask lyckades göra matchens första mål bakom Dragana Petkovska. Efter tio minuter ledde H65 bara med 3-0 och hade bjudit på många konstiga passningar och skott utanför eller i ramen.

– Vi ville så mycket och då kastade i på allt, förklarade Emma Rask lagets tekniska fel.

När H65s vänstersexa kontrat in sitt andra mål stod det 5-1 på tavlan (12.42) och Vardars coach lade in time-out kortet (13.22). Kanske hade det gått för enkelt för hemmalaget, för gästerna kunde göra tre raka mål och flåsa dem i nacken.

Med tio minuter kvar hade Ola Månsson fått nog (19.49, 6-5).

– Det kunde stått 17-2 om vi inte stressat och gjort så många svåra passningar. Nu får ni skärpa till er, hålla fokus och göra det enkelt, blev beskedet.

Spelarna lyssnade uppenbarligen för några fler mål släppte inte Jessica Ryde in och framåt blev det sex stycken (12-5).

– Under pausen pratade vi om att fortsätta stå bra bakåt, att det är fyra halvlekar och inte avgörs här och nu, att varje mål är viktigt och att fortsätta hålla fokus och inte slappna av, berättade Emma Rask.

Direkt i den andra halvleken mullrade den mellanskånska målmaskinen igång med ett gäng superfokuserade spelare. Fem mål på lika många minuter och Vardars coach tog sin andra time-out (36.20, 17-5).

– En del i deras taktik var att kliva utsida två och skapa straffar, förklarade Emma det som hände direkt efter.

Men lagets rutin från tidigare Europacupäventyr kom väl till pass och till slut blev det mest en fråga om hur stor målskillnaden skulle bli inför returen.

– Det gällde att vara koncentrerad hela tiden, summerade Emma Rask. Vardar bestod av små, snabba spelare som körde på och försökte med smuggelspel.

Ola Månsson var nöjd med lagets insats och gav extra plus till försvarsspelet, Cassandra Tollbrings många assist och Mikaela Mässing.

– Hon är tydligt på väg tillbaka.

På en direkt fråga om vilken svensk serie Vardars juniorer skulle kunna tillhöra blev svaret

– Ett topplag i allsvenskan eller bottenlag i SHE.

Retur i Skopje den 12/2 i en hall med plats för 5 500 personer.

Matchfakta

H65 Höör – HC Vardar SCJS 26-13 (12-5)

Matchbild: 2-0, 3-0, 5-3, 7-5, 9-5, (12-5), 16-5, 18-7, 20-7, 22-9, 23-10, 26-13

H65: Emma Rask 6, Cassandra Tollbring 5 (2), Mikaela Mässing 4, Jasmina Djapanovic 3, Emma Lindqvist 3, Jonna Linnéll 3, Sofia Hvenfelt 2.
Vardar: Keramichieva 4, Stojanoska 4, Trpkovska 2, Mitova 1, Prlenda 1, Todorovska 1.