H65 förlorade i Zagreb – fyra mål att hämta igen hemma

H65 förlorade mot Zagreb och duktige Tea Pijevic. Foto: Peter Månsson

Det var en final som bytte skepnad. H65 fick inte alls till spelet i andra halvlek och förlorade med 19 – 23 i första finalmötet.

Det börjar bra i första anfallet för H65 där Mikaela ”La bomba” Mässing med sina 188 centimeter hoppskottar in 1-0. Zagreb svarar direkt tillbaka med vad som kom att bli deras signum i första halvlek – genombrott. Mässing svarar tillbaka igen med att göra ett mål till och Jan Hanssons, Höörs starke man, citat om att ”Mikaela Mässing kommer bli helt avgörande för den här matchen.” Det blev hon inte. Det blev istället Zagrebs målvakt Tea Pijevic.

Bakåt för H65 gällde det att få stopp på Zagrebs duktiga niometersuppsättning med Posevac, Kalaus, Kajfes och Glavan som roterade. De fyra varvade hela första halvlek och slank igenom som vatten några gånger. Lagen följdes åt målmässigt fram till 6-6. Stor del i det spelade Tea Pijevic som gjorde flera svettiga räddningar, bland annat en gummifot i ribbhöjd på Anna Olssons genombrott.

För H65 gjorde Cassandra Tollbring två mål framåt fram till 6-6 i en inledning där domarna direkt visade vart ribban låg. Lågt. Det var Zagreb som drabbades hårdast och drog på sig fyra utvisningar i första halvlek. Däremot hade H65 svårt att konvertera dessa i början. Zagreb skaffade sig då momentum och drog ifrån till ledning 9-6 inför en decibelpumpad hemmapublik inför, vad det står, 1200 åskådare. Det kändes mer som några hundra.

När sedan Mässing drog på sig en huvudskada kändes det som att fördel låg hos kroatiskorna. Men Höör med sin breda trupp kunde hålla ställningarna och inte glida ifrån. Man bytte faktiskt hela laget i Höör under första halvlek, utom Emma Rask. Och det var Rask som höll lagets ende landslagsspelare, Marie Wall, utanför planen som satte två mål av tre när Höör hämtade igen till 9-9. Coach Månsson drog då tillbaka sitt Time out-kort som han var på väg med till båset. Istället var det Zagreb som tog time out.

Och skåningarna avslutade första halvlek starkast och kuunde gå in i vila med ledning 11-10. Förutom ledningen var det nog Höör som lärde sig mer av matchen än Zagreb. Lokomotiv spelade sitt niometerbaserade smuggelspel halvleken igenom där H65 istället varierade och bytte, bytte och varierade.

Andra halvlek är en helt annan halvlek med två nya lag. Anna Olsson gör förvisso 12-10 direkt, sen är det slut på mölskörden ett tag framöver. Zagreb har nästan helt övergett sitt låga försvar och går istället ut på ett aggressivt 5-1. Det leder till stoppade bollar bakåt och mål framåt. Målen ser ut som i första, inspel och instick och inslink. Under en tiominuters period i början av andra är mitt anteckningsblock fullt av ”räddning Z”. Zagrebs målvakt Pijevic spelade riktigt bra och stabilt och Höörs första mål kom efter 11 minuters spel i andra. Då ledde Lokomotiv med 15-13.

Lokomotiv ångade på och Höör slängde in Jessica Ryde i mål som gjorde några räddningar. Men Zagreb hittade snart stilen igen och drog ifrån till 21-15. Höörs främsta målskytt hittills var Tollbring som gjorde tre mål i andra, sju totalt i matchen.

Sen började Höör få kontakt. Jannike Wiberg hoppade in i målet igen och gjorde viktiga och snygga rädndingar. H65 hämtade igen underläget till 19-22. Då missade man en kontring, och en till. Lagens målvakter fortsatte att byta räddningar med varandra till sista sekunderna. Då fick Höör straff, Tollbring klivade fram, och missade sin första straff för kvällen. Pijevic räddade. Istället kunde Zagreb sätta bollen i sista kastet och blinka in slutresultatet 23-19 på tavlan.

Nu väntar alltså ett fyramålsunderläge hemma Höör nästa lördag. Avkast är kl 18:00. Kom dit och heja fram en klassisk finalvändning!

Målskyttar:

Lokomotiv Zagreb: Marina Glavan 6, Stela Posevac 6, Larissa Kalaus 4, Dora Lukic 3, Jelena Blazek 2, Dora Kalaus 1, Irena Kragic 1.

H65 Höör: Cassandra Tollbring 7, Emma Rask 5, Emma Lindqvist 2, Mikaela Mässing 2, Anna Olsson 2, Jasmina Djapanovic 1.