Wedberg: ”Hoppas att Åhus Beach har en jättefin framtid”

Svenska Handbollsförbundets generalsekreterare Robert Wedberg. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN
ANNONS

Åhus Beachhandboll Festival har genomfört sin egen undersökning bland deltagare i turneringen och ett av svaren som stack ut var att bara en tredjedel av deltagarna skulle spela i Åhus om det enbart var de internationella beachhandbollsreglerna som gällde. Nu kommenterar Svenska handbollförbundets (SHF) generalsekreterare Robert Wedberg enkäten.

Åhus Beach skickade nyligen ut svaren på deras undersökning till såväl SHF som till de olika distrikten runt om i landet. När Handbollskanalen får tag på SHF:s generalsekreterare Robert Wedberg säger han att han har tittat på undersökningen men inte hunnit fördjupa sig i den ännu.

– Men undersökningen visar att det finns ett stort engagemang och att det är ett fantastisk event, men det visste vi redan. Från vår sida har vi ingen ambition att förstöra de möjligheterna framåt. Vi ser att intresset för beachhandboll internationellt och framförallt i Sverige, inte minst från spelare när det gäller lägerverksamhet och ungdomslandslag, bara ökar hela tiden. Jag skulle därför tro att Åhus har en stor möjlighet att växla upp eventet ännu mer och att det kan bli ett stort nav, även internationellt. Förutsättningarna finns, säger Wedberg.

En av sakerna som framkom i undersökningen var det faktum att bara en tredjedel av deltagarna sa att de skulle spela i Åhus om det enbart var de internationella reglerna (eller beachhandbollsreglerna, som egentligen är rätt term) som gällde.

ANNONS

– Frågan är ställd på ett sätt så att det är förväntat att det blir den typen av svar. Det är klart att ungdomar som varit där i flera år är vana vid att det är på ett visst sätt. Omställningsarbete tar tid, men beslutet vi tog 2021, inte 2023 som det har påståtts, gjorde vi eftersom det skulle finnas tid fram till 2027 att ställa om.

– Det var två pandemiår där som gjorde att vi sköt fram infasningen till 2027. Och från förbundets sida är det en ganska lång infasningstid. Vissa turneringar har redan gjort klart omställningen och intresset är stort där ändå.

Brist på handbollsplaner är inget stort problem för SHF

Det som eventuellt är ett större problem är bristen på beachhandbollsplaner. Bara 28 procent av de som svarade på enkäten menar att de har möjlighet att träna beachhandboll på hemmaplan.

– Det är en utmaning, men det byggs mycket planer. Det byggs aldrig i takten man vill, men så är det med idrottshallar också. Vi är ett steg efter med beachhandbollsplaner, men det handlar om kreativitet också – det finns beachvolleybollplaner och där kan man sätta upp portabla mål till exempel. Förutsättningarna är inte perfekta men det går att skapa mycket. Det går att träna på det rent tekniska på gräs också.

Bara 30 procent av de tillfrågade är intresserade av att lära sig om beachhandbollsreglerna. Hur ser du på det?

– Det är väl ett tecken på att vi måste fortsätta växla upp informationen och spridningen. Det är ett pågående arbete och vi ser att vi går i rätt riktning.

Vilken feedback har ni själva fått från föreningar och distrikt kring beachhandbollens utveckling?

– Vi ser ett enormt intresse för beachhandboll från spelare i Sverige. Sen är det så klart viktigt över tid att föreningarna anammar sporten och startar beachhandboll som en egen del i verksamheten.

Om man bortser från Åhus historik och deras egenintresse i att ha många deltagande lag, skulle det inte vara negativt långsiktigt med mindre handbollsspel på sommaren?

– Det är klart att det är negativt om det blir mindre handboll, men det är inget som säger att det blir det. I så fall kanske någon annan tar tråden. Men jag hoppas att Åhus har en jättefin framtid och att de kommer att klara omställningen, det finns mycket som talar för att det borde gå väldigt bra. Det är ju en festival och det handlar kanske lika mycket om allt annat än själva spelet när man är där – det är en viktig mötesplats.

Åhus Beach själva har öppnat för att kalla sporten för något annat än vad den kallas för nu, allt för att de ska kunna få sanktion från SHF för att fortsätta kunna driva turneringen som de vill.

– Vi struntar i om vi får sanktion för beachhandboll eller inte, vi kan kalla det för streethandboll eller vad som helst. Men vi behöver hjälp av förbundet så att vi i samråd kan bestämma vad vi ska kalla och definiera turneringen som, sa Ola Lindahl från Åhus Beach till Handbollskanalen, i en tidigare intervju.

Robert Wedberg svarar:

– Om de väljer att göra ett event utanför förbundets regi får de kalla det något helt annat, men de kan inte få sanktion då och då gäller heller inte våra licensförsäkringar som finns inom förbundet heller. Det är fritt att välja ett sånt spår, men vill de vara med i handbollsfamiljen och i handbollsrörelsen är det detta vi har att förhålla oss till, säger Wedberg och avslutar:

– Vi måste så klart svara upp mot det Internationella handbollförbundet. Vi kan inte hitta på egen handboll – då skulle vi bli utkastade från den gemenskapen. Det är så det fungerar.

LÄS MER: Åhus Beach undersökning klar – deltagarnas dom hård mot SHF:s beslut