Sveriges U17 i beach-EM – för första gången

Bild (arkiv): Niclas Dovsjö, Instagram: @nicdov

För första gången någonsin kommer det svenska landslaget att ställa upp i ett beachhandbolls-mästerskap på ungdomssidan. I sommar spelas U17-EM, där Sverige ställer upp på både herr- och damsidan.

Beachhandbollens U17-EM skulle ha spelats förra sommaren, men på grund av pandemin sköts mästerskapet upp. Nu ska det till sist bli av och Sverige har tagit ut sina historiska första trupper.

U17-herrlandslaget kommer att ledas av Tony Carlsson som under många år varit ansvarig för seniorlandslaget. Det kommer han göra tillsammmans med seniorlandslagets lagkapten, Jesper Knutsson, som bland annat har ett OS-brons samt flera VM- och EM-slutspel på meritlistan.

– Det här ska bli så otroligt spännande, verkligen hur roligt som helst. På ett sätt är det kanske det största jag fått vara med om inom beachhandbollen, säger Jesper Knutsson till handbollslandslagets hemsida.

U17-damlandslaget leds av Cecilia Schmidinger som har spelat på elitnivå inomhus i bland annat Sävehof. Vid sin sida har hon en meriterad beachspelare i form av förre seniorlandslagsspelaren Madeleine Gustafsson.

Till handbollslandslagets hemsida berättar Cecilia Schmidinger att det har varit svårt för både damerna och herrarna med förberedelserna till mästerskapet på grund av pandemin.

– Det här kommer att bli jättekul, sen är det svårt att säga hur vi står oss mot andra nationer eftersom vi inte har någonting att gå på. Vi får åka och göra vårt bästa och lära oss för varje match som går. Förhoppningen är att vi ska kunna spela några träningsmatcher i Bulgarien innan mästerskapet drar igång, säger hon.

De båda ungdomslandslagen tar med sig tio spelare vardera till mästerskapet.

U17-herrlandslagets trupp till EM i Bulgarien
Målvakter:
Oscar Lindell, Torslanda HK
Simon Holmqvist, Halmstad HF
Vänster:
Albin Henriksson Torslanda HK
William Nederman, Kävlinge HK
Höger:
Victor Paldanius, H43 Lund
Gustav Hanssen, Torslanda HK
Specialister:
Felix Fogelholm, Torslanda HK
Morgan Eklund, Lindesbergs IF
Linjer:
Linus Andersson, Torslanda HK
Oscar Johansson, H43 Lund

U17-damlandslagets trupp till EM i Bulgarien
Målvakter: 
Ella Johansson VästeråsIrsta HF
Stina Littorin, Kärra HF
Vänster: 
Marie Eklund, Sannadals SK
Maja Svanberg, Borlänge HK
Höger:
Sol Karlsson, Huddinge HK
Elin Nordström, Torslanda HK
Specialister:
Matilda Rapp, Lidingö SK
Mira Romberg, HK Ankaret
Linjer:
Amanda Hafström, Kärra HF
Timea Schmidinger, Kärra HF

U17-EM spelas i bulgariska Varna mellan den 8–11 juli. I gruppspelet ställs de svenska herrarna mot Spanien och Nederländerna medan damerna möter Polen och Ukraina.

Länk: Tio U17-damer i första mästerskapstruppen
Länk: Premiärmästerskap för beachens U17-herrar